Sverige sviker våldtäktsoffren

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Endast 7 procent av våldtäktsutredningarna går till åtal enligt Brottsförebyggande rådet.
Endast 7 procent av våldtäktsutredningarna går till åtal enligt Brottsförebyggande rådet. Foto: Maja Suslin/TT

Polisen saknar förutsättningarna för att korrekt utreda våldtäkter. Utredningar läggs på hög och förhör av misstänkta fördröjs eller uteblir helt, enligt människorättsorganisationen Amnesty International. Amnesty riktar särskild kritik mot att få av anmälda våldtäkter går vidare till domstol i Sverige.

Endast 7 procent av utredningarna går till åtal enligt Brottsförebyggande rådet. Volymen av anmälningar fortsätter öka samtidigt som andelen som går vidare till domstol minskar. Polisens utredare hinner inte med och annan grov brottslighet såsom gängkriminaliteten prioriteras högre.

Sexuellt våld är ett av de grövsta brott en människa kan utsättas för. Trots att det larmats om nedlagda utredningar och skenande anmälningsvolymer under en längre tid har utvecklingen inte stoppats. Att utredningar av allvarliga brott tar för lång tid eller rent av hamnar i papperskorgen är inte ett exklusivt problem för sexualbrotten. Men här är det som mest graverande. Offren för brutala övergrepp lämnas utan upprättelse och gärningsmännen går fria.

Bristen på resurser och polispersonal måste åtgärdas. Polismyndigheten måste själva se till att utredningar genomförs på rätt sätt och i god tid. Men för att det ska ske krävs också att politiken skapar rätt förutsättningar. Att lova fler poliser och mer resurser har blivit en paradgren i svensk politik. Men förslagen och löftena måste också bli verklighet, något som sker allt för sällan.

Ett innovativt förslag kom under Kristdemokraternas kommundagar – GW-modellen, uppkallad efter kriminologen Leif GW Persson. Den går ut på att pensionerade poliser ska återinträda i tjänst för att bistå våldtäktsutredningarna med sina kunskaper och erfarenheter. Dessa poliser ska då få upp till ett 50-procentigt lönepåslag. När den finns en akut brist på erfarna utredare är all hjälp välkommen.

Även om det är polisens arbete som just nu har de allvarligaste bristerna finns det andra delar av rättskedjan som också har problem. Arbetsbördan och resursbristen ökar även på Åklagarmyndigheten. Var sjätte brottsmisstanke var i fjol mer än ett år gammal.

I Bergslagens åklagarområde, där bland annat Värmland ingår, fanns i genomsnitt 2 000 pågående åklagarledda förundersökningar i gång under det senaste året. Åklagare leder framförallt förundersökningarna när det handlar om allvarligare brott. Senaste halvårets explosion av massbedrägerier tar mycket av tiden just nu. Om utredningarna ska fungera bättre och fler domar bli fällande måste också Åklagarmyndigheten få tillräckligt med resurser.

Sveriges rättsväsende sviker nu offren. Om utredningar inte leder någon vart kommer de som utsätts för grova brott ge upp att anmäla. Utredningarna behöver bli bättre. De som traumatiserar människor för livet ska inte gå fria.

Artikeltaggar

Amnesty InternationalKristdemokraternaLedareLeif GW PerssonVåldtäkt

Läs vidare