Hoppa till huvudinnehållet

Konstnärlig pilgrimsresa till Paris blir dokumentär

Publicerad:
Gunnar Svensson ska ta med barnbarnet Albin Liljestrand på ett äventyr innehållande konst, rödvin och vackra damer.
Gunnar Svensson ska ta med barnbarnet Albin Liljestrand på ett äventyr innehållande konst, rödvin och vackra damer. Foto: Aron Eriksson

– Det kommer att bli ett äventyr med konst, billigt rött vin och vackra damer, säger 84 år unge Gunnar Svensson. I höst ska han och barnbarnet Albin Liljestrand ge sig ut på en kulturell pilgrimsresa som också ska resultera i en dokumentärfilm.

För Albin Liljestrand från Ransby i norra Klarälvdalen har Paris alltid varit något av ett mål i skapandet. En utställning i den franska huvudstaden är lite som en hockeyspelares dröm om att spela i NHL.

– Även om en utställning i Paris inte per automatik betyder att man lyckats, så finns det en romantisk bild av Paris som konstens huvudstad, en bild som fortfarande lever kvar. Paris har alltid varit en dröm och ett mål, säger 22-åringen.

Gunnar Svensson

Med några hundringar på fickan flyttade hans morfar Gunnar Svensson till Paris på 1960-talet. Svensson som nog kan beskrivas som en konstnär inte bara inom måleri eller poesi utan också i stor utsträckning en livskonstnär, är den som genom sina kontakter sett till att det ska bli en utställning. Han ska självklart också följa med sitt barnbarn på resan.

– Jag brukar säga att jag är mitt i livet, och nu ser jag fram emot ett nytt äventyr. Vi ska åka tåg, vilket är bra för miljö och alltid leder till spännande möten. Vi kommer att övernatta hos olika konstnärsvänner på vägen mot Paris. Att dricka rödvin och titta på vackra damer är ett måste på en sådan resa, säger Gunnar Svensson.

Albin Liljestrand har många gånger hyllats för sin konst.
Albin Liljestrand har många gånger hyllats för sin konst. Foto: Aron Eriksson

– Morfar har betytt väldigt mycket för mitt skapande. Han har alltid varit något av en idol, säger Albin Liljestrand.

Dokumentär

Anton Ariki Sten ska producera dokumentärfilmen om de nordvärmländska konstnärernas resa till Paris.
Anton Ariki Sten ska producera dokumentärfilmen om de nordvärmländska konstnärernas resa till Paris. Foto: Aron Eriksson

Upplägget med den unge konstnären från Ransby i norra Klarälvdalen på resa med sin excentriske morfar låter som något taget från vita duken. Och där kan resan mycket väl hamna. För slutresultatet ska inte enbart bli en utställning i ett medeltida kloster i Paris, utan också en dokumentärfilm.

– Planen är att filma under början av hösten och att ha ett färdigt resultat under 2020. Det ska bli en modern dokumentär som passar för exempelvis HBO eller Netflix och som kan attrahera såväl yngre som äldre publik, säger Anton Ariki Sten, producent för dokumentären.

Konstfinansiering

Försäljning av tre olika grafiska tryck ska finansiera projektet.
Försäljning av tre olika grafiska tryck ska finansiera projektet. Foto: Aron Eriksson

Resan och dokumentären ska finansieras genom försäljning av grafiska tryck. Tre av Albins tavlor, alla med anknytning till norra Värmland, har tryckts upp i begränsad upplaga.

– Vi hoppas och tror att många vill vara med och stötta projektet, säger Anton Ariki Sten.

– Resan kommer att genomföras. Nu har vi bestämt det och då blir det så på något sätt, konstaterar Gunnar Svensson.

– Jag har färg och dukar så jag ska måla. I övrigt får de andra styra upp det hela, säger Albin Liljestrand.

Artikeltaggar

Albin LiljestrandGunnar SvenssonNöje/KulturRansby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.