Att fasta för klimatet är en symbolhandling men samtidigt ett sätt att tydliggöra en riktning vi vill gå för att minska vår negativa belastning på Guds skapelse, skriver Anna Bengtsson med flera.
Vi är inne i fastetiden, den tid i kyrkoåret då vi förbereder oss för påskens drama, för Jesu död och uppståndelse. I år väljer Equmeniakyrkan att uppmuntra till klimatfasta.
Att fasta inför påsken är en urgammal kristen tradition som nu får en högst aktuell betydelse. Att fasta för klimatet är en symbolhandling men samtidigt ett sätt att tydliggöra en riktning vi vill gå för att minska vår negativa belastning på Guds skapelse. Att fasta utmanar oss till att se möjligheter i andra sätt att leva i förhållande till kommunikation, transporter, matvanor och konsumtion, men också i hur vi använder vår tid.
FN:s klimatpanel IPCC säger att om den globala uppvärmningen ska begränsas till 1,5 grader krävs snabba och omfattande förändringar av hela samhället. För att få till stånd en hållbar utveckling måste samtidigt andra globala mål i FN:s Agenda 2030 beaktas, som att avskaffa hungern, hejda förlusten av biologisk mångfald och en rättvis fördelning av resurser. Detta ställer stora krav på vårt samhälle, på politik, företag, civil-samhälle och på oss som enskilda. Att klimatfasta hejdar inte den globala uppvärmningen, men hjälper oss att reflektera över och börja förändra vanor som belastar miljön. I klimatfastan fokuserar vi på:
• Resande
All nationellt anställd personal i Equmeniakyrkan avstår från resor och transportmedel som använder fossila bränslen, så som flyg, bil och båt. Det vill vi också vara med och bidra till.
• Mat
Av många skäl bör våra matvanor förändras. Vi behöver minska vårt matsvinn, äta mer vegetabilier och välja livsmedel efter säsong. Under fastan väljer vi därför det som i Sverige är en klimatvänlig och hållbar kost som är framtagen med omsorg om natur, djur och odlingslandskap. Det betyder en inriktning på mer vegetariskt, ekologiskt hållbart, svenskt och närproducerat.
• Konsumtion
Vi uppmärksammar också vår konsumtions miljöbelastning och uppmuntrar till inköp på second hand, återvinning och delande.
Att fasta är frivilligt och är aldrig ett mål i sig själv, utan ett medel att uppnå något bättre. Vi klimatfastar inte för att moralisera, utan för att mobilisera. Vi vill uppmuntra dig att vara en del av vår klimatfasta, med de förändringar i din livsstil som du vill göra. Oavsett om vi delar samma trosuppfattning eller ej, lever vi på och av samma jord. Den vill vi ta ett gemensamt ansvar för!
Anna Bengtsson
Pastor, Skårekyrkan Skåre
Anders Bernspång
Pastor, Lövnäskyrkan Hammarö och Equmeniakyrkan Skattkärr
Ulf Eriksson
Pastor, Equmeniakyrkan Forshaga och Visnum
Sara Flodquist
Pastor, Equmeniakyrkan Konoparken Karlstad
Helena Fhager
Pastor, Equmeniakyrkan Fagerås
Adam Harknäs
Pastor, Sannerudskyrkan Kil
Tommy Holmsten
Pastor, Grums missionsförsamling
Andreas Hultsten
Pastor, Equmeniakyrkan
Per-Ulrik Johansson
Pastor, Tingvallakyrkan Karlstad
Maria Lidén
Ungdomsledare, Skårekyrkan Skåre
Anders Persson
Pastor, Skårekyrkan Skåre
Anneli Sandberg
Pastor, Tingvallakyrkan Karlstad
Jovita Sosa
Diakon, Tingvallakyrkan Karlstad
Monica Thorängen-Hjelm
Diakon, Equmeniakyrkan Molkom
Frans Wingård
Diakonkandidat, Sannerudskyrkan Kil
Ingela Öhman
Diakon, Equmeniakyrkan Väse