Hoppa till huvudinnehållet

Klimatfasta 2019 – Inspiration för att leva i samklang med skapelsen

Publicerad:
FN:s klimatpanel IPCC säger att om den globala uppvärmningen ska begränsas till 1,5 grader krävs snabba och omfattande förändringar av hela samhället, skriver Anna Bengtsson med flera.
FN:s klimatpanel IPCC säger att om den globala uppvärmningen ska begränsas till 1,5 grader krävs snabba och omfattande förändringar av hela samhället, skriver Anna Bengtsson med flera. Foto: Bernat Armangue/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Att fasta för klimatet är en symbolhandling men samtidigt ett sätt att tydliggöra en riktning vi vill gå för att minska vår negativa belastning på Guds skapelse, skriver Anna Bengtsson med flera.

Vi är inne i fastetiden, den tid i kyrkoåret då vi förbereder oss för påskens drama, för Jesu död och uppståndelse. I år väljer Equmeniakyrkan att uppmuntra till klimatfasta.

Att fasta inför påsken är en urgammal kristen tradition som nu får en högst aktuell betydelse. Att fasta för klimatet är en symbolhandling men samtidigt ett sätt att tydliggöra en riktning vi vill gå för att minska vår negativa belastning på Guds skapelse. Att fasta utmanar oss till att se möjligheter i andra sätt att leva i förhållande till kommunikation, transporter, matvanor och konsumtion, men också i hur vi använder vår tid.

FN:s klimatpanel IPCC säger att om den globala uppvärmningen ska begränsas till 1,5 grader krävs snabba och omfattande förändringar av hela samhället. För att få till stånd en hållbar utveckling måste samtidigt andra globala mål i FN:s Agenda 2030 beaktas, som att avskaffa hungern, hejda förlusten av biologisk mångfald och en rättvis fördelning av resurser. Detta ställer stora krav på vårt samhälle, på politik, företag, civil-samhälle och på oss som enskilda. Att klimatfasta hejdar inte den globala uppvärmningen, men hjälper oss att reflektera över och börja förändra vanor som belastar miljön. I klimatfastan fokuserar vi på:

• Resande

All nationellt anställd personal i Equmeniakyrkan avstår från resor och transportmedel som använder fossila bränslen, så som flyg, bil och båt. Det vill vi också vara med och bidra till.

• Mat

Av många skäl bör våra matvanor förändras. Vi behöver minska vårt matsvinn, äta mer vegetabilier och välja livsmedel efter säsong. Under fastan väljer vi därför det som i Sverige är en klimatvänlig och hållbar kost som är framtagen med omsorg om natur, djur och odlingslandskap. Det betyder en inriktning på mer vegetariskt, ekologiskt hållbart, svenskt och närproducerat.

• Konsumtion

Vi uppmärksammar också vår konsumtions miljöbelastning och uppmuntrar till inköp på second hand, återvinning och delande.

Att fasta är frivilligt och är aldrig ett mål i sig själv, utan ett medel att uppnå något bättre. Vi klimatfastar inte för att moralisera, utan för att mobilisera. Vi vill uppmuntra dig att vara en del av vår klimatfasta, med de förändringar i din livsstil som du vill göra. Oavsett om vi delar samma trosuppfattning eller ej, lever vi på och av samma jord. Den vill vi ta ett gemensamt ansvar för!

Anna Bengtsson

Pastor, Skårekyrkan Skåre

Anders Bernspång

Pastor, Lövnäskyrkan Hammarö och Equmeniakyrkan Skattkärr

Ulf Eriksson

Pastor, Equmeniakyrkan Forshaga och Visnum

Sara Flodquist

Pastor, Equmeniakyrkan Konoparken Karlstad

Helena Fhager

Pastor, Equmeniakyrkan Fagerås

Adam Harknäs

Pastor, Sannerudskyrkan Kil

Tommy Holmsten

Pastor, Grums missionsförsamling

Andreas Hultsten

Pastor, Equmeniakyrkan

Per-Ulrik Johansson

Pastor, Tingvallakyrkan Karlstad

Maria Lidén

Ungdomsledare, Skårekyrkan Skåre

Anders Persson

Pastor, Skårekyrkan Skåre

Anneli Sandberg

Pastor, Tingvallakyrkan Karlstad

Jovita Sosa

Diakon, Tingvallakyrkan Karlstad

Monica Thorängen-Hjelm

Diakon, Equmeniakyrkan Molkom

Frans Wingård

Diakonkandidat, Sannerudskyrkan Kil

Ingela Öhman

Diakon, Equmeniakyrkan Väse

Artikeltaggar

DebattEqumeniakyrkanKlimat