• idag
  18 sep
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  19 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  20 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  21 sep
  18°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  22 sep
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Replik: Jägareförbundet kan påverka attityder

Debatt
PUBLICERAD:
När förbundet ansöker om sitt årliga bidrag, så brukar de skriva i ansökan att de ska motverka illegal jakt. Därför anser vi att de också har ett ansvar att göra detta, skriver Jan Bergstam.
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Även om Jägareförbundets företrädare då och då tar avstånd från illegal jakt, så är det alltför vanligt att de i nästa andetag ursäktar den brottslighet som de ska motverka, skriver Jan Bergstam.

Svar till Kjell-Arne Ottosson och Pål Jonsson (NWT 28/3).

Den illegala jakten är inte bara olaglig, den är också ett allvarligt hot mot vår svenska vargpopulation. I södra halvan av Dalarna och i nordöstra Värmland tycks inga vargar lyckas etablera sig och föda fram ungar längre, trots att här finns utmärkt livsmiljö för dem. Här har funnits vargrevir i sen tid, och det finns flera vargrevir runt om som ungvargar kan sprida sig ifrån. Alla tecken tyder på att ”det svarta hålet” i södra Dalarna och nordöstra Värmland beror på att tjuvjakten blivit allt mer omfattande och effektiv.

Svenska Rovdjursföreningen anser att Svenska Jägareförbundet borde agera tydligare och mer aktivt för att motverka den alltmer utbredda tjuvjakten på varg. Detta har tydligen retat upp de båda riksdagsledamöterna Kjell-Arne Ottosson och Pål Jonsson (NWT 28/3). Jag ska därför förklara lite närmare varför vi anser det.

Med 152 000 medlemmar, och ett statsbidrag om 52 miljoner om året, är Jägareförbundet en mycket resursstark organisation. När förbundet ansöker om sitt årliga bidrag, så brukar de skriva i ansökan att de ska motverka illegal jakt. Därför anser vi att de också har ett ansvar att göra detta.

Även om Jägareförbundets företrädare då och då tar avstånd från illegal jakt, så är det alltför vanligt att de i nästa andetag ursäktar den brottslighet som de ska motverka. Och när licensjakt ställs in, eller när sökta skyddsjakter inte beviljas, kan det från förbundets företrädare komma kommentarer i stil med att ”vi förstår att folk tar saken i egna händer”. Det är inte ett sätt att motverka tjuvjakt, tvärtom.

I Sverige finns i dag ingen fungerande jakttillsyn. En sådan borde byggas upp snarast. Jaktkortsavgifterna borde – oavsett om de kallas för avgift eller skatt – vara en viktig del i finansieringen av en sådan tillsyn. Att dessa pengar istället till allra största delen går till jägarorganisationerna är ytterligare ett skäl till att dessa borde ta ansvar och arbeta aktivt för att förebygga jaktbrott.

Därmed inte sagt att Jägareförbundet skulle göra polisens jobb. Men det finns massor av seriösa jägare, säkert en majoritet av jägarkåren, som naturligtvis anser att illegal jakt inte ska förekomma. Med sina 152 000 medlemmar har Jägareförbundet stora möjligheter att arbeta aktivt för att påverka attityderna bland den oseriösa klick som accepterar eller bedriver tjuvjakt.

Jan Bergstam

Ordförande, Svenska Rovdjursföreningen

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.