Alla har rätt till ett drägligt liv

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Mycket kan sägas om det svenska skattesystemet. Det är inte helt lätt att förstå sig på. Inte minst har landets pensionärer fått känna på detta faktum. Att behöva betala mer i skatt för en liten pension än för en arbetsinkomst är en stor orättvisa.

Ett annat problem vad gäller pensionärer är den stora skillnaden mellan den lägsta och högsta inkomsten. Vid varje pensionshöjning framförs alltid med stort eftertryck från politikerhåll att de sämst ställda pensionärerna ska få det bättre.

Vad som väntar i pension skrämmer många.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta stämmer inte med verkligheten. Faktum är: de lägsta pensionerna får den lägst höjningen. Det är en gåta hur någon kan påstå något annat.

2018 höjdes pensionen med 1 procent på inkomst-och tilläggspension. 2019 är höjningen 1,4 procent. Det säger sig självt att 1 procent på ett lågt belopp blir betydligt mindre än 1 procent på en högre summa.

Detta betyder att i år får de som har 45 000 kr i pension det största tillskottet i plånboken.

En så kallad fattigpensionär då? Kanske får man en hundralapp mer i månaden, eventuellt lite mer. Det är helt obegripligt att detta faktum ignoreras som det gör. Skulle de med lägst pension få det bättre?

Denna gruppen består till största delen av kvinnor. Kvinnor som varit hemma med sina barn, ofta deltidsarbetat med låga löner inom kvinnodominerade yrken. En grupp som varken gör mycket väsen av sig eller är van att ta för sig. Hur lätt är det då inte att nonchalera dess behov?

Som alla vet stiger levnadsomkostnaderna ständigt. Mat, kläder, sjukvård, tandvård, mediciner med mera. 100 kr mer i månaden räcker inte på långt när för att täcka upp allt som blir dyrare. Det som händer är i stället att pensionen urholkas, år från år från år.

Ytterligare en orsak till att pensionärers köpkraft minskar är den högre inkomsthöjningen för en löntagare än en pensionär. Detta gör att priserna stiger ännu mer än den procentuella ökningen av pensionen. Dessutom blir skillnaden mellan arbetsinkomst och pension hela tiden större.

Från år 2020 har socialminister Annika Strandhäll lovat 200 kr mer i månaden till de som har garantipension. Ett steg i rätt riktning?

Mycket mer behöver dock göras:

– en ordentlig översyn av hela pensionssystemet med större öppenhet

– en höjning av inkomstpensionen.

Orättvisan inom pensionssystemet måste bort! Alla äldre i Sverige har rätt till ett drägligt liv med en pension man kan leva på.

Gunnel Hagen, Säffle PRO-förening

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.