Nu blir hemmaplan avgörande

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag har skrivit om 48 SM-slutspel med Färjestad och sett flera av Tre Kronors allra mest klassiska matcher live. Inklusive "Foppas" nästan barnförbjudet fräcka straff i Lillehammer-OS 1994.

För mig är match sju FBK-HV71 bara ett drama i mängden. Men jag får aldrig nog av det. Sanslöst kul. Tänk om alla matcher vore game seven ändå!

Nu är det en tid för hjältar och nerver av stål. Onsdag kväll vet vi vilka som går ur den här fantastiska matchserien som vinnare i den mentala kampen. Ungefär som i ett omspel på PGA-touren i golf, där varje slag är som en straffspark.

Att ödsla bort pengar på nätspel har aldrig varit min grej. Om det varit så hade jag slängt in en peng på Färjestad som vinnare i sista ronden. Jag tror att hemmaplansfördel till slut blir avgörande, liksom det faktum att Färjestad bevisligen har det bästa laget. Varför inte med Martin Johansson som matchvinnare? Det gäller bara att FBK hanterar HV:s försök att stänga farten med bättre kyla.

Jag tror dessutom att FBK har betydligt större chans i semifinalen mot Djurgården. Jag misstänker att HV skulle gå in i en eventuell semi utan kräm efter två åttondelsfinaler, ett maratonsudden och sju matcher mot FBK. Sju matcher där de fått kriga till sista svettdroppen för att bromsa ner FBK:s höghastighetshockey. Sånt tar på krafterna.

Och titta vilka HV ställs mot i en eventuell semifinal. Luleå! Just det...case closed!

Men jag kan mycket väl vara helt fel ute i profetiorna. Vem blir riktigt klok på den här underbara sluggerfesten?

Ena matchen supertajt maraton, nästa vidöppen med massor av besynnerliga målchanser, skitmål och defensiva jättemissar.

Som inledningen i måndags. FBK startade med några ljuvliga byten, snabba positionsbyten och 1-0, för att sedan dråsa i backen som ett stabbigt träd i höststorm.

Det finns liksom ingen spelmässig röd tråd i den här mystiska matchserien. Vad som helst kan hända. Precis vad som helst. Därför är den så häftig att bevittna - för alla utom tränarna.

Men som sagt, mitt tips är FBK att FBK når semifinalen mot Djurgården. En härlig klassiker.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyKrönikorPeter ForsbergSM-slutspelet 2019

Läs vidare