Musikal formar barn

Publicerad:
Barnen i Minimusikal dansar, sjunger och leker för att stärka sig själva och bli modigare. Foto: Ida Myrin

På tisdagseftermiddagarna dansas och sjungs det för fullt inne i Studiefrämjandets lokaler på Herrhagen. Då tar nämligen barnen i Kulturverkstans Minimusikal ton.

– Vi ger barn verktyg för att må bra i samhället, säger Maria Sohlberg som är en av pedagogerna bakom Minimusikal.

Hon leder gruppen tillsammans med Susanne Heed Gunnarsson och tillsammans med elva barn, som går i förskoleklass eller årskurs 1, ska de skapa en trygg och rolig miljö som gör att barnen växer.

– I skolan får man ofta en roll som man behöver ha kvar alldeles för länge, eftersom man går med samma klasskompisar i flera år. Det kan göra att man aldrig vågar blomma ut. Men hos oss är varje vecka en ny möjlighet, säger Maria Sohlberg.

Susanne Heed Gunnarsson berättar att deras mål är att barnen ska vara gladare när de går än när de kom och att det viktiga inte är att avslutningsföreställningen ska bli så perfekt som möjligt. De jobbar ofta med visuella hjälpmedel för att ge alla chansen att ta in informationen och de försöker alltid lyfta det som har varit bra i stället för att påpeka det dåliga.

– Vi vill att de ska bli modiga och våga ta för sig. Att de ska ta till nya kreativa uttryck och känna att detta är givande och roligt, säger hon.

“Allt är bäst“

När pedagogerna öppnar dörren springer Minimusikalbarnen, som väntat utanför, in och sätter sig tysta i en ring. De svarar på sitt namn när Susanne Heed Gunnarsson ropar upp dem och sedan är det dags för uppvärmning.

Till en början är barnen lite lågmälda, men så fort Maria Sohlberg ber dem trycka på modig-knappen, som sitter på näsan, börjar energin flöda och rösterna blir starkare.

Vi frågar barnen vad som är bra med Minimusikal.

– Allt! ropar de i kör.

Finns det något som är bäst då?

– Allt är bäst!

Maria Sohlberg frågar om det är någon i gruppen som har blivit modigare och barnen nickar instämmande.

– Vi kan sjunga högre och dansa mer!

  • Pedagogerna Maria Sohlberg och Susanne Heed Gunnarsson försöker alltid vara lekfulla och accepterande så att barnen känner sig både trygga och fria.
    Pedagogerna Maria Sohlberg och Susanne Heed Gunnarsson försöker alltid vara lekfulla och accepterande så att barnen känner sig både trygga och fria. Foto: Ida Myrin
  • Foto: Ida Myrin

Artikeltaggar

BarnHerrhagenKarlstadslivMusikMusikalerStudiefrämjandet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare