• idag
  24 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  25 okt
  12°
  • Vind
   9 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.4 mm
 • måndag
  26 okt
  11°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  27 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  28 okt
  11°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   1.9 mm

Replik: Det är barnen som lyssnat på de vuxna

Signerat
PUBLICERAD:
Hon och många av de barn som skolstrejkar har bara reagerat på vad en stor del av forskarvärlden hävdat sedan länge – att vi går mot en klimatförändring och att vi människor kan bidra till att begränsa de negativa effekterna av en kommande klimatförändring, skriver Peter Nilsson.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Svar till Stefan Olsson (NWT 27/3).

Det var intressant att Stefan Olsson tog mitt inlägg som en bekräftelse. Stefan Olssons tes om att vissa vuxna trollbinds ”av idén att barn skulle besitta en unik förmåga att uttala sig om klimatpolitiska frågor och därför förtjänar att lyssnas till” blir enligt min mening motsagd av det faktum att Greta Thunberg var inbjuden att delta och att tala vid FN:s klimatkonferens. Det säger en hel del om att det ses seriöst på hennes engagemang och det hon har att säga. Det är ju inget svammel hon kommer med.

Hon och många av de barn som skolstrejkar har ju bara reagerat på vad en stor del av forskarvärlden hävdat sedan länge – att vi går mot en klimatförändring och att vi människor kan bidra till att begränsa de negativa effekterna av en kommande klimatförändring.

Det är alltså inte barnens unika kunskap som ligger till grund för engagemanget utan det är kunskapen från en stor skara forskare, sannolikt kloka inom sitt gebit och med en förmåga att tänka konsekvent, som barnen tagit till sig.

Nu finns det de som av olika skäl förnekar att en klimatförändring är på gång men historien har ju visat att Jorden genomgått ett flertal klimatförändringar tidigare, som exempelvis den senaste istiden liksom att det vid bronsåldern var Medelhavsklimat i Norden. Det var i alla fall vad jag fick lära mig i grundskolan men jag var ju då ett barn och kan ha blivit grundlurad.

Att Stefan Olsson tar upp att ingen annan debattör har berömt de barn som har en annan åsikt än de som skolstrejkar går emot hans egen argumentering där han i grunden ifrågasätter att de barn som skolstrejkar bör lyssnas på. Så varför då, i konsekvensens namn, fråga de andra barnen?

Det här blir mitt sista inlägg i den här debatten med Stefan Olsson.

Peter Nilsson

Hagfors, före detta lokalredaktör

Svar direkt: Peter Nilsson svarar inte på det som är min huvudsakliga kritik mot hans entusiasm över de barn som nu engagerat sig i klimatpolitiken. Jag ifrågasätter det rationella i hans agerande med hänvisning till att han och många vuxna med honom inte bemöter samma ungdomar åsikter i några andra frågor på samma sätt. I en enda fråga – klimatpolitiken – ger översvallande beröm och uppmärksamhet för det ungdomliga engagemanget.

Min erfarenhet av ungdomar, som förvisso är något begränsad eftersom jag inte är förälder till några barn, är ändå att ungdomar kan vara engagerade i många olika saker. Exempelvis är jag imponerad över de många ungdomar som engagerar sig i de frivilligföreningar som finns kopplade till Försvarsmakten, exempelvis Flygvapenfrivilliga. Varför höjs inte de till skyarna? Varför svämmar inte medierna över av reportage om dem? Varför släpps de inte in i tv-studion på bästa sändningstid?

Istället är det endast i klimatpolitiken som det utdelas beröm för ungdomarnas engagemang. Detta vittnar om att Nilssons med fleras inställning i den här frågan inte är särskilt genomtänkt.

Stefan Olsson

Fil dr

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.