Hoppa till huvudinnehållet

Moderaterna är för snälla

Publicerad:
Anna Kinberg Batra (M) fick problem med DÖ. Foto: Marcus Ericsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Den som är stor och stark måste vara snäll, det har seriefiguren Bamse lärt generationer av knattar. Men som Moderaterna har fått erfara lönar det sig inte alltid att vara snäll.

Kristdemokraterna gör i dagsläget succé i opinionen. Det heter att partiet har varit tydligt. Konsekvent. Pålitligt. Bildsättningen är att när Moderaterna tecknade Decemberöverenskommelsen, DÖ, svarade Kristdemokraterna med att riva upp den. Det håller fortfarande många väljare Kristdemokraterna högt för. Och det lider Moderaterna av.

I eftervalsanalysen konstaterar Moderaterna att DÖ ännu spökar – tre år efter att den upphört. Frågor om överenskommelsen ställs av väljare och partiföreträdarna har svårt att svara. Agerandet är inte glömt. Men den enes DÖ är den andres bröd. När KD rev upp överenskommelsen på ett riksting var det början på en framgångssaga.

Det ironiska är att Kristdemokraterna tillsammans med Liberalerna var pådrivande i skapandet av DÖ. Kristdemokraterna var vid tiden rädda för att ett extra val skulle resultera i att partiet åkte ur riksdagen. Det fick KD-ledningen att vilja ha en överenskommelse med Socialdemokraterna. Och det fick en avgörande betydelse för Moderaternas agerande.

I M:s eftervalsanalys beskrivs de interna övervägandena: ”Decemberöverenskommelsen hade aldrig blivit till om det inte vore för Moderaternas vilja att hålla ihop Alliansen.” Samtidigt bör det inte blundas för att DÖ bar den avgående M-ledaren Fredrik Reinfeldts signum. Och läget förvärrades än mer av att Reinfeldt styrde från kulissen och inte tillät den nya partiledaren Anna Kinberg Batra att leda. Det blev värsta tänkbara start för en ny partiledare, som inte fick styra efter sina egna övertygelser utan tvingades försvara vägval som i grunden inte var hennes.

Historieskrivningen kring slutet på Decemberöverenskommelsens har också fallit ut till Moderaternas nackdel. Vid tiden var det långt ifrån självklart att det var KD som skulle fälla nådastöten. Redan i april 2015 ställde sig Moderaterna i Östergötland – ett av de största länsförbunden – bakom förslaget att skrota DÖ. Runt om i landet bubblade missnöjet. Partiet var på krigsstigen. KD hann dock före med ett beslut på nationell nivå om att riva upp DÖ, i oktober 2015. Ett beslut som säkerligen där och då löste flera av M-ledningens problem. KD var för en stund M:s fixarsorkar.

I efterhand har nog alla enats om att Decemberöverenskommelsen var ett misstag. Att det var bra att den föll. Moderaterna verkar också mest vilja glömma det hela, även om väljarna inte vill. Men i ett läge när DÖ fortsätter att hemsöka Moderaterna bör partiet sluta ta alla skotten för laget. I önskan om att säkra ett framtida lag har Moderaterna efter Januariöverenskommelsen intagit en vankelmodig inställning till Liberalerna och Centerpartiet. Bättre vore att M blev tydligare i de egna politiska ställningstagandena. Att vara överdrivet snäll lönar sig inte.

Artikeltaggar

AlliansenAnna Kinberg BatraCenterpartietDecemberöverenskommelsenFredrik ReinfeldtKristdemokraternaLedareLiberalernaModeraternaSocialdemokraterna