Hoppa till huvudinnehållet

Anna Jönsson Haag: “Ledare ska vara glädjespridare“

Publicerad:
Glädje och samhörighet skapar en trygghet. Det var alla, vuxna som unga, överens om under lördagens arrangemang Trygg förening. Emil och Anna Jönsson Haag föreläste.
Glädje och samhörighet skapar en trygghet. Det var alla, vuxna som unga, överens om under lördagens arrangemang Trygg förening. Emil och Anna Jönsson Haag föreläste. Foto: Peder Kaldal

Framgång kommer inte bara genom talang. En av de viktigaste faktorerna är att kunna känna trygghet och ha kul.

– Ledare ska vara glädjespridare, för det handlar inte om att ta fram morgondagens stjärnor, säger skidstjärnan Anna Jönsson Haag.

Under lördagen anordnandes en kombinerad utbildnings- och föreläsningsdag med inriktning på att skapa trygga föreningar, utan till exempel mobbing och kränkningar. Bakom det hela stod Karlstads kommun, Värmlandsidrotten och Rädda barnen.

– Karlstads kommun tycker att det är otroligt viktigt att stötta unga och kunna ge dem trygga miljöer. Föreningarna kan få en certifiering genom Trygg förening. Den gäller i tre år så nu är det dags för omcertifiering, säger Frida Bernhardsson, fritidskonsulent i Karlstads kommun.

Lever föreningarna upp till det eller är det bara något som ser bra ut på pappret?

– Det gäller såklart att jobba aktivt, men vi vill att föreningarna ökar sin förståelse och är förberedda om det händer något.

Skidstjärnor

Trygghet kan vara mycket, så som väl upplysta ytor runt idrottsområdet eller ledare som ser alla.

– SKL (Sveriges Kommuner och Landsting, reds anm.) säger bland annat att det ska finnas ett pågående arbete med att ta reda på barns synpunkter och att tjejer och killar ska ha samma möjligheter, säger Johanna Nilsson, verksamhetsledare på Rädda barnen.

– Många gånger är en idrottsledare den person som ger barn en meningsfull fritid.

Dragplåster under dagen var de nu förra skidstjärnorna Anna och Emil Jönsson Haag.

– De är ambassadörer för Rädda barnen och när man hör dem prata så säger de samma saker som vi står för, säger Johanna Nilsson.

Jaget och laget

“Pensionerade” men passionerade för att få unga och ledare att tänka rätt.

– Det finns ingen rak väg till toppen, för mig handlade det om en gemenskap och om att ha roligt, säger Anna Jönsson Haag och berättar att satsningen på skidåkning kom ganska sent.

– I början var det mammas matsäck som var grejen, att få komma ut. Jag ville inte bli svettig.

Emil Jönsson Haag säger att under hela hans karriär har han kunnat hitta en trygghet i grupper, vilket tagit honom till nästa nivå.

– Det är skönt att ha dem runt sig, det är så man bygger lag.

Anna fyller i:

– Jaget måste få finnas i laget, men man måste samarbeta.

Barnpanelen, med ungdomar från Karlstad Suns basket och skidklubben Grava SK, tillsammans med skidåkarna Emil och Anna Jönsson Haag.
Barnpanelen, med ungdomar från Karlstad Suns basket och skidklubben Grava SK, tillsammans med skidåkarna Emil och Anna Jönsson Haag. Foto: Peder Kaldal

Båda trycker också på att alla ska få vara med.

– Vi har aldrig sagt att vi ska bli bäst i världen. Det har bara varit en del av den här resan, men det har aldrig varit syftet. Det viktigaste har varit att få vara med, att få ställa upp, säger Emil.

Efterlyser glädjespridare

Anna Jönsson Haag riktade sig till ungdomstränarna i rummet.

– Ni ska vara glädjespridare, för det handlar inte om att ta fram morgondagens stjärnor. Och låt den som inte vill bli svettig i början få en chans längre fram.

– Som ledare kanske man vill ha resultat, men det får man om det finns en glädje och så många som möjligt vill vara med, så skapa möjligheter för barnen istället för att vara specifika, fyller Emil Jönsson Haag i.

Den del av utbildningen som var öppen för allmänheten avslutades med en barnpanel.

De deltagande barnen var samstämmiga när de berättade att de hellre ser en “peppig och glad ledare” än en som “trycker på resultat“.

Artikeltaggar

BarnIdrottKarlstads kommunLedarskapNyheterRädda BarnenVärmlandsidrotten

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.