Hoppa till huvudinnehållet

SÄG är Sveriges första Life school

Publicerad:
Reporter Sandra Österman
Sandra Österman
sandra.osterman@nkp.se
Life-flaggan hissas av Magnus Köpman, LHU-koordinator (Lärande för hållbar utveckling), och lärare i biologi och kemi, samt Therese Rosenblad och Sara Jansson från Life academy.
Life-flaggan hissas av Magnus Köpman, LHU-koordinator (Lärande för hållbar utveckling), och lärare i biologi och kemi, samt Therese Rosenblad och Sara Jansson från Life academy. Foto: Karlstad kommun

Sundsta-älvkullegymnasiet har utsetts till Sveriges första, och världens tredje, Life school. Utmärkelsen delas ut av Life academy som bland annat arbetar globalt med att sprida kunskap om hållbar utveckling.

Daniel Skålerud är gymnasiechef på Sundsta-älvkullegymnasiet.

Hur känns det?

– Det är jätteroligt! Vi är väldigt glada för utmärkelsen, säger han.

Vad innebär det att vara en Life school?

– Det innebär att vi i jobbar med lärande för hållbar utveckling. Vi har exempelvis cirka 20 elever på skolan som är hållbarhetsambassadörer. Vi har flera pågående ämnesövergripande projekt som både stärker elevens lärande samt stärker samarbetet bland personalen.

Skolan planerar bland annat även en hållbarhetsvecka och en temadag för cirkulär ekonomi.

– Sedan vill vi gärna vända på det och säga hållbart lärande. Vi vill inte lära ut något som eleverna glömmer dagen efter utan vi vill sätta kunskapen i ett sammanhang. Det kräver att personalen samarbetar över ämnesgränser, men det handlar också om att uppmuntra elever att leva hållbart, att man har goda vanor.

Daniel Skålerud är gymnasiechef på Sundsta-älvkullegymnasiet.
Daniel Skålerud är gymnasiechef på Sundsta-älvkullegymnasiet. Foto: Karlstad kommun

Vad tror du är anledningen till att just ni blev Sveriges första?

– Jag tror att det är att vi har haft ett projekt tillsammans med Ljungbergsfonden, då vi haft projektledare som jobbat med personal på skolan och med hållbarhetsambassadörer under en längre tid. Sen så har vi ett nära samarbete med Life academy som delar ut bemärkelsen.

Hur viktigt är det här för Sundsta-älvkullen?

– Utmärkelsen är viktig på det viset att den visar att vi gör ett bra jobb i dag och är på rätt väg. Det stärker vårt arbete.

De två Life schools som funnits sedan tidigare ligger i Uganda och Thailand.

Artikeltaggar

HållbarhetKarlstadLife AcademySkola och utbildningSundsta-Älvkullegymnasiet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.