Hoppa till huvudinnehållet

Musikalisk resa i tiden

Publicerad:
Foto: Emil Jonsson

Under helgen får Andreas Jonsson & Wermland big band finbesök. På både fredag och lördag kliver Louise Hoffsten upp på Scalateaterns scen med storbandet för att tillsammans bjuda på en fullspäckad konsertkväll.

Dalslandsbördige Andreas Jonsson började sjunga redan som sjuåring och startade sitt första band bara fem år efter.

– För mig har det alltid varit självklart att jag ska jobba med musik, det har inte funnits något annat, säger han.

Sundstagymnasiet fostrade hans musikaliska tonår och efter studenten hade han fortfarande samma visioner. I flera år drömde han om att ha ett eget storband och för två år sedan gick drömmen i uppfyllelse. 2017 gjorde han och Wermland big band deras premiärturné tillsammans med Rigmor Gustafsson.

– Det tar lång tid att få ihop ett storband, men till slut stämde allt.

Andreas Jonsson drömde länge om att ha ett eget storband. År 2017 gick drömmen i uppfyllelse.
Andreas Jonsson drömde länge om att ha ett eget storband. År 2017 gick drömmen i uppfyllelse. Foto: Emil Jonsson

Röster som passar

Andreas Jonsson berättar att han tycker om att samarbeta med kvinnliga musiker då man ofta kan skapa en bra röstkombination och snygga duetter. Han har länge velat jobba med just Louise Hoffsten och nu har tiden äntligen kommit.

– Nu hade jag ett bra koncept att presentera för henne, säger han.

– Jag tar gärna tillfället i akt att spela med storband och blåsare. Det är inte ofta man får chansen, säger Louise Hoffsten.

Hon är nöjd med mixen av musikstilar de tillsammans har jobbat fram och säger att det känns både roligt och häftigt att få göra detta.

– Jag tycker att våra röster funkar väldigt bra ihop också.

– Verkligen. Det är ingen självklarhet utan något man får reda på när man testar för första gången, fyller Andreas Jonsson i.

Så mycket bättre storbandstolkas

Samarbetet ger sig ut på en miniturné efter Karlstadsspelningarna. Kristianstad, Göteborg och Vara står också värd för den mixade storbandskonserten.

– Vi spelar en härlig mix av allt där vi kan börja med en fin jazz för att sedan braka loss i boogie. Vi vill ge energi till de som kommer och se till att de har kul under tiden, säger Andreas Jonsson och fortsätter:

– Det är nog få storband som kör den här blandningen som vi gör och vi är garanterat det första storbandet som kör Louises tolkningar från Så mycket bättre.

Repertoaren är noggrant planerad och består av flera olika covers på både Louise Hoffstens och andra artisters låtar. Dessutom väntar en premiär av Andreas Jonsson & Wermland big bands egna låt.

– Konserten är som en resa i tiden. Publiken flyttas tillbaka till 30-talet och reser sedan fram till modern tid, säger Louise Hoffsten.

Från snapsvisor till artist

Sverige har länge varit bekanta med Louise Hoffstens musik och sedan fjolårets upplaga av tv-programmet Så mycket bättre verkar ännu fler ha upptäckt hennes röst.

– Det märks att man har synts i tv varje vecka under hösten. Både äldre och yngre, som jag inte trodde var min publik, har kommit fram till mig nu efteråt.

Hon släppte sin första skiva, Genom eld och vatten, under 1987 och har därmed varit en aktiv musiker i över 30 år. Som ung hade hon dock inga planer på att bli sångerska.

– Men när jag märkte att folk lyssnade när jag öppnade käften kändes det helt plötsligt självklart. När jag snackade var det ingen som lyssnade, men min röst blev hörd i sången.

Hon berättar att hennes mamma kunde fler snapsvisor än barnvisor och att det var tack vare snapsvisorna hon märkte glädjen och tillgängligheten i musiken.

– Det kanske låter sorgligt men snapsvisor är faktiskt bra om man vill komma igång med sången. När man sjunger dem befinner man sig ofta i en väldigt tacksam miljö, det är högt i tak och folk är glada.

Ganska tidigt märkte hon att hon älskade att stå på scenen.

– Det var den narcissistiska sidan som tittade fram. Sidan som skrek “se mig, hör mig”.

Louise Hoffsten lärde sig sjunga genom snapsvisor.
Louise Hoffsten lärde sig sjunga genom snapsvisor. Foto: Pressbild

“Inget man kan leva på“

Även fast Louise Hoffstens pappa, Gunnar Hoffsten, var aktiv inom musikbranschen avrådde hennes föräldrar från att hon skulle ge sig in i den.

– De ville att jag skulle ha ett “riktigt” jobb eftersom de visste kampen i att frilansa.

Andreas Jonsson fick länge höra samma sak.

– Många sa gång på gång att man inte kan leva på musik. Och visst är det svårt, men man får vara driven och lägga ned mycket tid på det, säger han.

– Och inte tro att allt ska gå så fort, inflikar Louise Hoffsten.

De båda pratar om att många idag tror att man kan bli en stjärna på en vecka och att flera tv-program förstärker den bilden.

– Man måste verkligen kunna hantverket i grunden, annars brister det till slut ändå.

Andreas Jonsson skrattar till och säger att det så klart hade varit skönt att få in en fast lön någon gång då och då, men att allt är förlåtet när han får ställa sig på scenen, och hans kompanjon håller med.

– Musiken har gjort att man träffat fantastiska människor och lärt sig saker man inte kan läsa sig till i böcker. Det är värt det, säger hon.

Största produktionen hittills

Det är inte första gången Louise Hoffsten besöker Värmland. Senast under sommaren 2017 åkte hon igenom landskapet på en packmoped tillsammans med Göran Samuelssons uppsättning av artister.

– Värmland är ett så underbart landskap. Det är vackert och den vänlighet jag har stött på här är en orsak till att jag ville säga ja när Andreas ringde. Sedan har jag en värmländsk bokare också, så det finns bara bra saker att säga, säger hon glatt.

– Det känns jättekul att ha henne här, fyller Andreas Jonsson i.

– Hon är fantastisk att jobba med. Det är den största produktionen jag någonsin har gjort, men jag är också lugnare än någonsin.

Samarbetet mellan Andreas Jonsson & Wermland big band och Louise Hoffsten resulterar i fem spelningar runt om i landet.
Samarbetet mellan Andreas Jonsson & Wermland big band och Louise Hoffsten resulterar i fem spelningar runt om i landet. Foto: Emil Jonsson

Artikeltaggar

GöteborgKarlstadKonserterKristianstadLouise HoffstenMusikNyheterRigmor GustafssonScalateaternVara

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.