EU i skottgluggen

Ledare
PUBLICERAD:
Sara Skyttedal (KD) på Karlstadsbesök i onsdags.
Foto: Lisa Olaison
Knappt har Sverige klarat sig igenom sitt egna riksdagsval och den långa regeringskrisen som det utlöste innan partierna påbörjar nya valturnéer. Valet till Europaparlamentet den 26 maj rör sig allt närmare samtidigt som flera stora frågor briserar på den europeiska arenan.

I onsdags påbörjade Kristdemokraternas Sara Skyttedal sin turné runt Sverige i Karlstad. På ett evenemang under kvällen pratade hon om vad hon och Kristdemokraterna vill att EU skall göra och inte göra. Med en slogan som ”Make EU lagom again” blir udden tydlig.

EU är sannerligen en blandad kompott. Utvecklingen i riktning mot mer överstatlighet och maktkoncentration är oroväckande men fördelarna med samarbetet är ändå långt fler än nackdelarna. Att förespråka utträde finns inte på kartan. Men det betyder inte att EU inte förtjänar viss kritik.

Internetdirektivet som röstades igenom i veckan är det senaste exemplet när särintressen har fått fäste i Bryssel för sedan bli långtgående regleringar. Stora delar av direktivet är visserligen positiva men en beskattningsparagraf och en paragraf om filter för att sortera ut upphovsskyddat material anses ändå av många vara för långtgående.

Ett ändringsförslag om att bryta ut de mest graverande delarna av direktivet för att rösta om dem separat föll med en marginal på fem röster. Det är upprörande att Sverigedemokraternas två representanter och åtta andra parlamentariker röstade emot ändringsförslaget och medger i efterhand att de tryckte på fel knapp.

Frankrikes president Emmanuel Macron har gjort sig själv till förkämpen för Europas centralisering. Gemensam armé, arbetsmarknadslagstiftning och mycket annat som aldrig borde styras av andra än staterna själva är sådant som han för tillfället förespråkar. Tack och lov har Angela Merkels tilltänkta efterträdare Annegret Kramp-Karrenbauer (kallad AKK) börjat skjuta ner fransmännens mest vansinniga drömmar om överstatlighet.

Britterna har länge varit de som balanserat upp mot centraliseringsivern. Men med Brexit har de fått större problem att ägna sig åt. Hoppet lever dock för att balansen skall återfås i och med att AKK och Tyskland tar över rollen som motvikt. Sverige som länge stött tanken om mellanstatliga samarbetet framför överstatliga lösningar kommer att förlora sin viktigaste allierade i EU i och med britternas utträde. Kanske kan vi med tiden behöva närma oss Tysklands ståndpunkt.

Konflikterna i västra Europa är små i jämförelse med utvecklingen längre österut. Framförallt Ungern men också andra EU-länder i centrala och östra Europa har alltmer utmanat rättsstatens principer om pressfrihet och fria domstolar. EU är splittrat i hur utvecklingen skall motarbetas. Andra länders interna problem förblir svåra att som utomstående påverka. Men när principer som EU-samarbetet vilar på utmanas närmar man sig gränsen för vad en medlemsstat göra. Ungerns rösträtt är nu ifrågasatt och sådant som EU-bidrag och själva medlemskapet kan bli diskuterat givet utvecklingens riktning.

Den europeiska politiska arenan är viktigare och mer händelserik nu än på länge. Sverige har generellt hållit viss distans till det som pågår i EU institutioner. Men förhoppningsvis ger allt som händer i vår omvärld det välbehövliga bränsle som behövs för att ge liv åt den svenska debatten.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.