Helgens milda väder fick fart på snösmältningen runtom i Värmland vilket gav upphov till ökande flöden i de större vattendragen. Vårfloden är ännu i ett tidigt stadium men växer tydligt - om än långsamt.
I länet i stort har vi en normal vårflod att vänta oss. En normal vårflod kan dock på många ställen innebära mycket vatten i vattendragen och områden som är översvämningskänsliga kommer med största sannolikhet att påverkas även i år.
– Även om det inte är samma vårflod som ifjol så kan det påverka oss. Kommer det mycket regn så kan det stiga fort, säger Claes Kjörk, ansvarig för samordning av vattenreglering på Fortum.
Claes Kjörk uppmanar alla med egendom i ett område som regelbundet påverkas av högt vattenstånd att vara uppmärksamma.
– Det är vädret som styr om det går snabbt eller långsamt. De som bor vid dessa platser vet oftast bäst själva hur de ska agera men att flytta in lösa grejer från vattnet och se över bryggor och liknande är att rekommendera, säger han.
Tappningen från Jössefors har ökat och resulterat i stigande nivåer i Glafsfjorden.
För att Glafsfjordens nivå ska närma sig kajkanten i Arvika krävs stora mängder regn och är därför inte ett troligt utfall under denna våren.
– Vi är inte i närheten av någon större risk här i nuläget men man kan aldrig säga aldrig. Under våren -00 hade vi ingen snö alls och det steg ändå långt över kajkanten på grund av mycket regn, säger Claes Kjörk.
I de övre delarna av Klarälven har snösmältningen ännu inte startat. Höljessjön sjunker därför fortfarande och väntas nå ned mot lägsta tillåtna nivå inom två veckor. Under den perioden kommer flödet i Klarälvens nedre delar knappt stiga, om än måttligt.
– Höljes befinner sig fortfarande på sjunkande magasinet och det ligger flera veckor bort att det kommer vatten därifrån. Vi kommer inte se några höga flöden i Klarälven före påsk i alla fall.
Nära dämningsgränsen
Norsälven mellan Fryken och Vänern har under de senaste veckorna stigit. Nu börjar även flödet i biflödena öka samtidigt som kraftverket där inte varit i drift de senaste månaderna. Nivån är nära dämningsgränsen och tillrinningen tappas därför ut genom luckorna i dammen och rinner via Kymsälven till Rottnen.
Sjön Rottnen är alltjämt låg men förväntas inom några veckor att snabbt stiga upp till normal sommarnivå.
– Just nu har vi betydligt mycket mer vatten i Kymsälven än man normalt ser men det går inte att jämföra med flödet i en normal älv. Även om det skulle öka kraftigt så har vi mycket kapacitet kvar och kommer inte att ha några problem alls att hålla nivån under kontroll.
Tillsyn efter jordskalv
Med anledning av tisdagens jordskalv i Tyfors i Dalarna utförde Fortum extra dammtillsyn på anläggningarna i Uvån.
– Vi förväntade oss egentligen inte att något skulle ha hänt utan gjorde en ren försiktighetsåtgärd. Jag har inte hört något från de som gjorde tillsynen så jag utgår från att allt är som det ska, säger Claes Kjörk.
Av de sjöar som Fortum reglerar är det Alkvettern som har högst nivå. Ökningstakten har avtagit de senaste dagarna och nivån i sjön utanför Storfors förväntas börja sjunka inom en vecka.
– Nu får vi vänta och se, vi har koll på hela länet varje dag och kommer att informera om förändringar när det behövs.