Hoppa till huvudinnehållet

Kulturscenen är till för alla

Publicerad:
Per Holmberg har tagit initiativet till evenemanget “Vem tillhör kulturen?“ och har jobbat med Ia Öberg, musikhandläggare på Studiefrämjandet, för att få bollen i rullning.
Per Holmberg har tagit initiativet till evenemanget “Vem tillhör kulturen?“ och har jobbat med Ia Öberg, musikhandläggare på Studiefrämjandet, för att få bollen i rullning. Foto: Ida Myrin

Vem tillhör kulturen? Kulturorganisationen ShareMusic leder den frågan under två inspirationsdagar på Ungdomens hus i Karlstad.

– Att få hit ShareMusic är en dröm som går i uppfyllelse, säger initiativtagaren Per Holmberg.

Organisationens syfte är att alla får vara med och delta på sina egna villkor och man strävar efter en jämlik scen. En scen som är tillgänglig för alla, inklusive de som lever med en funktionsvariation.

Per Holmberg har varit med i organisationen i 15 år och har länge drömt om att ta dem till Karlstad så att fler kan ta del av deras arbete.

– Jag vill att vi ska kunna ha en liknande modell på hemmaplan, säger han.

Ia Öberg är musikhandläggare på Studiefrämjandet. Hon har varit delaktig i projektet och är en av drivkrafterna som har gjort att det nu kan bli av.

– Vi lyckades få ett bra samarbete med Region Värmland, det är därför detta nu äntligen kan bli av.

Evenemanget har även fått stöd från Karlstads kommun.

Fler ska få chansen

På fredag bjuds tjänstepersoner och förtroendevalda inom kultursektorn i länet till en föreläsning. Förhoppningen är att de ska bli inspirerade av ShareMusics arbete och hitta sätt att applicera det på länets egna kulturliv.

– Det är de personerna som kan vara med och påverka hur Värmland ser ut, så vi hoppas att de tar till sig detta, säger Ia Öberg som tillsammans med Per Holmberg kommer inviga föreläsningen.

Lördagen är till för de som vill inspirera sin musikaliska och kulturella sida. Man riktar sig då främst till personer med olika funktionsvariationer, men vem som helst är välkommen att delta. Dagen börjar med en föreläsning med ShareMusic och efter väntar en workshop som låter besökarna testa på instrument och musik efter egen förmåga.

Sist men inte minst uppträder Per Holmberg och hans band, Unique and proud, och dansgruppen Stjärnorna & solarna.

– Det känns fint att kunna visa upp lokala förmågor och visa varför fler ska få chansen att få uppleva samma sak, säger Ia Öberg.

– Alla har inte möjlighet att ha en så bra daglig verksamhet, säger Per Holmberg som tack vare sin dagliga verksamhet har tillgång till en replokal.

De båda säger att behovet efter ett koncept likt ShareMusics har blivit ännu viktigare sedan särskolans estetinriktning las ned.

– Studiefrämjandet vill fånga upp detta så mycket som möjligt. Från och med den 4 april kommer vi ha en musikgrupp en gång i veckan där man kan få skriva låtar, spela instrument och spela in i studion, berättar Ia Öberg.

Musikgruppen görs i samarbete med den ideella föreningen Passalen.

Artikeltaggar

KarlstadNöje/KulturStudiefrämjandetUno

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.