Två tredjedelar av Arbetsförmedlingens kontor i Värmland föreslås läggas ner.
– Vi kan inte ha kontor öppna när vi inte har medarbetare, säger Lena Hertzberg, enhetschef för Arbetsförmedlingen i Karlstad, Grums och Hammarö.
Arbetsförmedlingens förslag på hur kontorsnätet ska utformas är klart och presenterades under onsdagen.
Fem orter får behålla arbetsförmedlingskontorTio värmländska kontor föreslås läggas ner, och fem kontor bli då kvar: Säffle, Karlstad, Filipstad, Arvika och Torsby.
– Vi har fått ett besparingskrav i och med budgeten som togs i december i riksdagen. Det är 800 miljoner kronor mindre till myndigheten. Vi har varslat 4 500 personer och vi kan inte ha kontor öppna när vi inte har medarbetare, säger Lena Hertzberg, enhetschef för Arbetsförmedlingen i Karlstad, Grums och Hammarö.
– Sedan har vi digitaliserat många olika processer som gör att man kan jobba mycket mer digitalt. Det blir både en effektivisering och en besparing. Tanken redan innan budgeten var att vi skulle styra mer mot webbtjänster för de som klarar av det.
Hur många anställda som berörs i Värmland är ännu oklart.
– Det vet vi inte än, den siffran vi har är fortfarande varsel på 4 500, säger Lena Hertzberg.
Vad är nästa steg?
– Det här är ett förslag centralt ifrån så nästa steg är att det ska fattas ett beslut. Det blir väl ganska snart antar jag.
Lena Hertzberg berättar att sedan hon nåddes av informationen i morse har dagen spenderats med att informera medarbetare samt att starta diskussioner med de kommuner som föreslås bli av med sina kontor, för att lösa hur de fysiska mötena ska genomföras.
Oklar bemanning
Det är ännu oklart om samtliga fem kontor som föreslås bli kvar kommer vara bemannade:
– Det kan jag inte svara på i dagsläget, men det kommer att se olika ut. Det är en fråga som vi också bör fundera över.
Enligt uppgift till NWT ska det endast vara bokade tillfällen som gäller på kontoren i Säffle och Filipstad.
– Det är inget jag kan bekräfta eller dementera. Men vi jobbar väldigt mycket i hela myndigheten med att få till bokade besök istället för spontanbesök för det blir mycket bättre möten och man hinner förbereda sig. Men sen ser behoven olika ut, om man behöver komma in spontant eller inte, säger Lena Hertzberg.
– Vi har minskat öppettiderna på många kontor under åren och efterfrågan på att komma spontant är inte jättestor.
Läs också:
Kommunalrådet: “Det är tragiskt på många sätt“