Hoppa till huvudinnehållet

Uddeholmsbarnen föreslås börja i Rådas nya skola

Publicerad:

En utredning är nu klar om Hagfors skolupptagningsområden. Här föreslås att barn som bor i Uddeholm ska tillhöra Råda skolas upptagningsområde, istället för Älvstrandens bildningscentrum (ÄBC). Det innebär att de kommer att få gå högstadiet på Kyrkhedens skola i Ekshärad.

Utredningen visar att elevantalet vid de fyra grundskolorna kommer att minska. Hagfors kommer att ha totalt 1054 grundskoleelever läsåret 19/20. Prognosen för läsåret 24/25 visar att antalet elever är nere på 970. Hagfors barn- och bildningschef Jenny Dahlin har gjort utredningen.

– Kyrkhedens skola minskar ganska mycket enligt prognosen. Med det politiska beslutet att Råda skola ska vara en F-6 skola minskar elevantalet ytterligare i och med att 4-6 i Råda idag går på Kyrkheden och flyttas de tillbaka till Råda minskas elevantalet ännu mer, säger Jenny Dahlin.

Trångbott

På ÄBC är problemet det motsatta.

– I nuläget är att det mycket trångt på ÄBC. Det är svårt att bedriva fullgod verksamhet utifrån att det är så trångt, säger Jenny Dahlin.

Därför föreslår utredningen att barn i Uddeholm ska gå F-6 i Råda och därefter högstadiet på Kyrkhedens skola.

– Om vi gör förändringen säkerställer vi att Kyrkheden har ett elevantal på 280-300 elever, där man från förskoleklass upp till sexan har en klass per årskurs i snitt. I årskurs 7-9 kan man ha två klasser per årskurs. Om vi inte gör förändringen innebär det att vi inte kommer att kunna ha ett högstadium på Kyrkheden och alla högstadieelever får gå på ÄBC. Det anser inte vi är bra, säger Jenny Dahlin.

Boo Westlund (OR), ordförande barn- och bildningsutskottet, Jenny Dahlin, barn- och bildningschef och Jens Fischer (OR) kommunalråd.
Boo Westlund (OR), ordförande barn- och bildningsutskottet, Jenny Dahlin, barn- och bildningschef och Jens Fischer (OR) kommunalråd. Foto: Pia Holmström

I maj är Råda skola färdigbyggd till en F-3 skola. Därefter finns ett budgetbeslut att den ska byggas ut till en F-6 skola 2020 och stå klar 2021.

Större skola

– För Råda skola innebär det att vi bygger en betydligt större skola. Vi tänker att vi bygger för 100-120 elever. Det innebär att när skolan står klar kommer vi ha en klass per årskurs. Det blir en betydlig höjning av kvaliteten, där vi inte har klasser med blandade årskurser. Det blir klasser på 15-25 barn och en god social lärmiljö för eleverna, säger hon.

Genom satsningen hoppas man även kunna rekrytera fler behöriga lärare till Råda skola.

Att styra om Uddeholmselever från ÄBC till Råda innebär att ÄBC inte behöver byggas ut.

– Man förflyttar 70 elever som annars skulle gått på ÄBC. Elevernas arbetsmiljö kommer att förbättras enormt. Från att vara 25-28 elever per klass på högstadiet blir det 20 som lokalerna är anpassade för, säger Jenny Dahlin.

Det är kommunstyrelsen som vid nästa sammanträde ska fatta beslut om förslaget.

Elever från Uddeholm som idag går på ÄBC berörs inte av beslutet.

– Om vi får ett beslut i vår vill ju jag att de elever i Uddeholm som ska börja förskoleklass till hösten börjar i Råda, säger Jenny Dahlin.

Ökar attraktionskraften

Boo Westlund (OR) är ordförande i barn- och bildningsutskottet.

– Det här är inte bara en satsning på Råda skola. Det är en satsning på alla skolor i kommunen. Det är en satsning för att Hagfors ska vara en av Sveriges bästa skolkommuner. Det här kommer även att öka kommunens attraktionskraft och öka våra företags möjligheter att rekrytera kompetent personal säger Boo Westlund.

Samtliga politiker i barn- och bildningsutskottet informerades om utredningen under tisdagen.

– Vi fick positiva reaktioner, så jag tror att vi har ett ganska bra stöd från de andra politikerna för det här, säger Boo Westlund.

Artikeltaggar

Boo WestlundEkshäradHagforsJenny DahlinRådaSkola och utbildningUddeholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.