I helgen uppdaterades Sjöräddningssällskapets stall med en ny svävare. Den moderna svävaren S20 testamenterades till Sjöräddningen av en privatperson, och kommer att ersätta den tidigare svävaren som lånats av Sjöfartsverket.
Kristinehamns sjöräddning har sedan tidigare räddningsbåten Victoria, en räddningsskoter och en svävare. Den sistnämnda är dock inte sällskapets egna, utan den är lånad av myndigheten Sjöfartsverket.
I söndags anlände alltså en helt ny svävare till Sjöräddningssällskapet i Kristinehamn. Den nya modellen är mer modern och tekniskt mer avancerad än den gamla, och den tidigare svävaren kommer nu att gå till sjöräddare i Uppsala istället.
– Det är som med bilar, den nya ser designmässigt finare, nästan sportigare ut. Den har lite större motor och framför allt bättre lyftmotor, så den lyfter högre. Den har ett elektroniskt styrsystem så allt sådant blir ju modernare, säger Sjöräddningssällskapets Henrik Eriksson.
Den nya svävaren är i samma storlek som den tidigare, men den är byggd på ett annat sätt som gör att den känns rymligare invändigt.
– Det ger en betydligt bättre arbetsmiljö om man tittar rent ergonomiskt. Det blir större arbetsyta inuti även om yttermåtten är samma, säger Henrik Eriksson.
Svävaren går att använda som båt, men den är inte lika snabb som exempelvis räddningsbåten Victoria. Svävare är istället anpassad för att köra på is, även tunn is.
– Där skridskoåkare rör sig kan också vi röra oss med den här. Vi har ju mycket småsjöar, som Bergsjön, Alkvettern och Ullvettern, i hela det sjösystemet kan vi ju vara med och hjälpa till och söka efter personer som har gått genom isen.
Man behöver vara två åt gången i svävaren, en “pilot” och en navigatör. För tillfället består den nya svävarens tillgängliga besättning av sju personer.
– Det är lite tunt. Vi söker kristinehamnare som kan vara med i det här.
Sjöräddningssällskapet är både glada och tacksamma över den nya enheten.
– Det betyder otroligt mycket. Vi har ingen möjlighet att införskaffa en sådan här utan vi är helt beroende av donationer, gåvor och testamenten, säger Henrik Eriksson.