Hoppa till huvudinnehållet

“Vi håller oss lugna och jobbar på”

Publicerad:
Rauf Ahmadi talesperson för Islamiska kulturföreningen, med skiss av kommande moskén i Karlstad. Foto: Mikael Lindblom

Än finns ingen moské i Karlstad men Islamiska kulturföreningen jobbar på det. Och någon oro efter moskéskjutningarna på Nya Zeeland känner de inte.

Första augusti förra året tvingades Islamiska kulturföreningen lämna sin samlingslokal på Kronoparken eftersom huset byggs om. Under ett par månader stod de utan lokal och fick ha fredagsbönen utomhus.

– Men sen ett halvår ungefär har vi en ny lokal, i gamla posten på Kronoparken. Den är bra och stor, cirka 500 kvadratmeter. Där hoppas jag vi kan vara fram till moskébygget är klart, säger Rauf Ahmadi, föreningens talesperson.

Det är nu snart två år sedan detaljplanen för en moské på Rud gick igenom. Nu är det upp till föreningen att hitta finansiering och ansöka om bygglov.

– Vi har anlitat en konsult som jobbar med det, så vi gör det inte själva längre. Men vi har inte ansökt om bygglov än, säger Rauf Ahmadi.

Han är en av dem som ingår i Karlstads kommuns samverkan för trossamfund tillsammans med polisen och brottsförebyggande centrum och Region Värmland.

– Det fungerar väldigt bra tycker jag. Vi jobbar för trygghet, att alla ska känna sig trygga i samhället. Vi utbyter information och idéer. Det gör nytta för samhället.

Känner ni er mer otrygga efter moskéskjutningarna?

– Nej vi håller oss lugna och fortsätter som vanligt. Det skapar lite oroligheter, men folk blir starkare av det. Han på Nya Zeeland representerar bara sig själv och att han hyllas av några beror bara på okunskap. Så vi ändrar inte något i vår verksamhet och jobbar på i samma takt, säger Rauf Ahmadi.

– Muslimer dödas över hela världen, men vi kommer alltid att finnas. Så länge själen finns där så kommer det finnas folk som jobbar för att göra det bättre i samhället.

Läs också:

Dokument: Kommunen ser allvarligt på extremism

Artikeltaggar

Islamiska kulturföreningenKarlstadKarlstads kommunNyheterRauf Ahmadi

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.