Replik: Har Moderaterna ändrat sig nu?

Debatt
PUBLICERAD:
Betyder det att Moderaterna nu ändrat sig och vill sätta stopp för oseriösa och kriminella företag som använder den fria rörligheten för att hänsynslöst utnyttja människor, undrar Johan Danielsson.
Foto: Christine Olsson/TT
LO och Socialdemokraterna vill införa ett socialt protokoll i EU:s fördrag som gör att löntagarnas fri- och rättigheter överordnas företagens ensidiga vinstintressen, skriver Johan Danielsson.

Svar till Tomas Tobé (NWT 6/3).

Mot den välorganiserade och gränsöverskridande kriminaliteten behöver hela Europa arbeta gemensamt, skriver Tomas Tobé i NWT den 6 mars. Det låter utmärkt. Betyder det att Moderaterna nu ändrat sig och vill sätta stopp för oseriösa och kriminella företag som använder den fria rörligheten för att hänsynslöst utnyttja människor? Något som ofta drabbar arbetstagare som kommer hit från andra EU-länder, till exempel i bygg- och transportbranschen.

Den typen av företag bör inte ha rätt att röra sig över gränserna. Därför krävs regler mot att människor utnyttjas. LO och Socialdemokraterna vill införa ett socialt protokoll i EU:s fördrag som gör att löntagarnas fri- och rättigheter överordnas företagens ensidiga vinstintressen. Svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige. Medlemsstaterna måste få ökade möjligheter att agera mot kriminellt företagande. Allt detta har dock Moderaterna hittills sagt nej till. Jag hoppas att de nu har ändrat sig.

”Moderaterna värnar det europeiska samarbetet och den fria rörligheten för hederliga människor – men inte för kriminella” avslutar Tomas Tobé. Om han menar allvar skulle vi kunna göra mycket tillsammans. Men det jag hittills sett av moderat EU-politik får mig tyvärr att tvivla.

Johan Danielsson

LO:s kandidat på Socialdemokraternas EU-valsedel

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.