Hoppa till huvudinnehållet

Hon ska in i “Ernst-flygeln” i sommar

Publicerad:
Emma Lagerkvist kommer driva café på Gustafsvik i sommar.
Emma Lagerkvist kommer driva café på Gustafsvik i sommar. Foto: Frida Johansson

Till sommaren kommer en ny entreprenör ha flyttat in i västra flygeln på Gustafsviks herrgård. Där kommer det precis som förra året att drivas ett café.

– Det känns jättekul, säger Emma Lagerkvist, entreprenör.

Det är Emma Lagerkvist som kommer driva verksamhet i västra flygeln, som 2016 rustades upp av Ernst Kirchsteiger. Tillsammans med Sofia och Lasse Nydahl driver hon restaurangen Spishyllan i Branäs. Under vinterhalvåret är det högsäsong på restaurangen, men under sommaren finns det mer tid.

– Jag fick höra att det fanns en öppning här i Kristinehamn och tyckte att det lät kul, säger Emma Lagerkvist.

Hon berättar att hon känner Åsa Gillgren som driver Nissebo trädgård på Gustafsvik och på så sätt fick reda på att det fanns en ledig plats. Att driva ett café i anslutning till en köksträdgård var något som lockade Emma Lagerkvist.

– Det kommer att vara ett trädgårdscafé och tanken är att jag ska använda mycket av det som Åsa odlar, säger hon.

Utbudet kommer bland annat bestå av lättare måltider som exempelvis sallad.

Emma Lagerkvist berättar att hon letar efter fler lokala aktörer att samarbeta med. Hon söker bland annat efter någon som kan baka bröd då det inte är möjligt att göra det i flygeln.

Om allt flyter på som det ska kommer Spishyllans trädgårdscafé öppna i slutet av maj. Verksamheten kommer sedan att vara öppen till och med den sista september.

– Sen får vi se hur det blir i sommar om vi kör lite evenemang utöver de vanliga öppettiderna, säger Emma Lagerkvist.

Att vara med och arbeta fram Gustafsvik som ett besöksmål är något som hon ser fram emot:

– Det kommer bli kul.

Gunilla Wall lämnar över

Precis som förra året kommer Nissebo trädgård att finnas på Gustafsvik. Däremot försvinner Sockerslottet från västra flygeln. Gunilla Wall berättar att hon i år kommer ha fullt fokus på Sockerslottet inne i centrum.

– Det känns jättebra att lämna över. Nu har jag ju ett fikaställe att åka till också, säger hon.

Ulrika Ganterud Evermark, turistchef, är glad att Spishyllan etablerar sig i sommar.

– Det är ett företag som bygger på samma värden som Gustafsvik ska stå för, säger hon.

2018 var det första året med entreprenörer på Gustafsvik. Ulrika Ganterud Evermark är nöjd med den första säsongen och tror att det andra året kommer gå ännu bättre.

– Jag tror att Smaka på Värmland satte Gustafsvik på kartan. Men det behöver hända lite mer saker på platsen. Det skulle behövas parkering, toaletter och skyltar så folk hittar in hit, säger Ulrika Ganterud Evermark.

Förra året började man rusta upp den östra flygeln. Utvändigt är den klar, men den kräver ytterligare renoveringar för att kunna användas fullt ut. Men till sommaren kommer det även att ta plats en entreprenör där.

– Men vem det blir återkommer vi med lite senare när flygeln är mer i ordning, säger Ulrika Ganterud Evermark.

Artikeltaggar

Emma LagerkvistErnst KirchsteigerGunilla WallGustavsvikNäringslivNyheterSpishyllans trädgårdscaféUlrika Ganterud Evermark

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.