Hagforsfotograf får kulturpris

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:
Mats Bäcker i samband med en tidigare utställning.
Foto: Carl Edlom
Mats Bäcker tilldelas Wermländska Sällskapets Kulturpris 2019.

“Mats Bäcker tilldelas priset för sin unika förmåga att med kameran dokumentera och ge liv åt scenkonst, alltifrån opera och balett till rockmusik vilket gjort honom till en av Sveriges främsta fotografer inom sitt område“, skriver Wermländska Sällskapet i sin motivering.

Pristagaren är född i Hagfors 1958 och är i dag en av Nordens ledande fotografer med scenkonst som specialitet.

Mats Bäcker är annars kanske mest känd för sin svartvita bild av Iggy Pop från 1977 i Köpenhamn, där popstjärnan gör fingret mot publiken. Bilden har fått ikonstatus och signerade versioner av bilden säljs för rekordsummor på auktioner världen över.

Fram till söndag, den 31 mars, kan man se Mats Bäckers konst på Lerinmuseet.

Kulturpriset har tidigare tilldelats bland andra Sven-Ingvars, Bengt Berg och Lars Lerin.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.