• onsdag
  30 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Försvarssamarbete i vinterkyla

Ledare
PUBLICERAD:
Bandvagn 206 under arméövningen Northern Wind i östra Norrbotten.
Foto: Naina Helén Jåma / TT
Försvarsövningen Nordanvind är i full fart i Norrbotten. Primärt är det en övning med soldater från Norge, Finland och Sverige. Men också specialförband från Storbritannien och USA deltar. 10 000 soldater deltar i övningen varav 3 000 är från Sverige.

Övningen påbörjades 18 mars och pågår fram till den 27 mars. Den är ett viktigt steg i att återuppbygga försvarsförmågan och att stärka samarbetet med våra grannländer. Upplägget är att svenska och finska styrkor skall försvara sig mot ett angrepp från norska, brittiska och amerikanska trupper. Högteknologiska styrkor ställs mot varandra i vinterlandskapet.

Övningen stärker förutsättningarna för samarbete mellan svenska och finska trupper i händelse av krig. Att övningen också inbegriper Natoländer är viktigt för att stärka svenska försvarssamarbeten västerut. För när det blåser kallt behöver man andras hjälp.

I nuläget kan inte Sverige försvara sig själv någon längre period. Även om det högst önskvärda är att vi stärker vår egen försvarsförmåga är samarbete en viktig del av vägen dit. Att utmanas av högteknologiska utländska styrkor sätter vår egen förmåga på prov. Även om samarbeten är viktiga för säkerheten är det egna försvaret det som behövs stärkas.

Kriser kommer sällan ensamma. Om svensk säkerhet utmanas är risken överhängande att våra grannländer är uppbundna i en liknande situation. Det behövs satsa mer på försvaret om politiken avser uppnå de mål som man utfäst att Sverige har två brigader 2020 och fem 2025. Det är en lång väg dit och i nuläget ser det ut att bara vara tomma löften.

Om försvarsmakten skall återta sin förmåga att försvara Sverige kan den inte förpassas till ett särintresse. Försvaret är en av statens centrala funktioner. Att säkra Sveriges gränser är grunden för all trygghet. Genom den militära förmågan höjs säkras inte bara att angrepp mot Sverige kan avskräckas utan också att internationella samarbeten möjliggörs.

Om Sverige skall försäkra sig om andras hjälp i händelse av kris måste vi också vara redo att hjälpa andra i närområdet. Kan man inte erbjuda något själv är man väldigt ointressant som samarbetspartner. Att svenska försvaret stärks och det nordiska försvarssamarbetet fördjupas är dock en god väg.

I Norrbotten töar snön på sina håll. Soldaterna har förberetts för vinterförhållanden men vårens ankomst skapar andra bekymmer. Från och med den 22 mars hörs också ljudet av jaktflygplan då en parallell flygvapenövning sker över övningsområdet. Den negativa utvecklingen av försvarets förmåga har börjat vända. När nedrustningen har gått så långt som nu skett är det viktigt att fortsätta satsa på försvaret. I ett sådant läge är det värdefullt att ha grannar som hjälper till.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.