Hoppa till huvudinnehållet

Pingwise satsar på ny teknologi

Publicerad:

Företaget Pingwise, Karlstad, som utvecklar och säljer belysningsteknik och armaturer, slutprodukterna kommer främst från Kina, satsar på tillväxt och tar in ny teknologi inom begreppet “Smart City” lösningar, till exempel övervakning, kontroll och trygghet.

– Allt är så spännande. Jag har på nära håll följt utvecklingen i Kina. Nu skall vi med hjälp av artificiell intelligens. AI, digitalisering och ljusteknik skapa bättre trafikflöden, klara övervakning och förbättra tryggheten för befolkningen i Sverige, säger Su Ping Burman, vd i Pingwise.

I fjol fick Su Ping Burman en ny affärspartner, Eva Björseth, Glava. Hon har tidigare satsat på flera startup företag i USA och har stor erfarenhet av att från grunden bygga upp innovativa företag.

– Vi har någonting stort på gång, men vi tar det i små steg, säger hon.

Su Ping Burman, t.h, och Eva Björseth har någonting stort på gång i Pingwise, Karlstad.
Su Ping Burman, t.h, och Eva Björseth har någonting stort på gång i Pingwise, Karlstad. Foto: Jonny Ohlsson

Riskkapital

Eva Björseth har gått in finansiellt i Pingwise och hon vet hur man jobbar med kapitalanskaffning.

– Det finns gott om riskkapital för den typ av bransch vi befinner oss i. Vi kommer inledningsvis att försöka hitta partners för “Smart City”-lösningarna. Vi hoppas också att vi kan finna en stad, ett område, kanske Karlstad, där vi kan applicera den nya tekniken.

Kina är “app to date”

Vid konferensen “Lightup ” i Karlstad berättade Su Ping Burman om hur den nya övervakningstekniken sprider sig i Kina, exemplet var staden Hangzhou.

– Många kinesiska städer satsar stort. I Hangzhou kallas projektet för “City Brain”. Med hjälp av Big Data styrs trafikflödet och man undviker trafikstockningar. som annars är normala i Kina. Man underlättar för utryckningsfordon. Dessutom ingår det en app i systemet som hjälper bilister att hitta och boka parkeringsplats nära destinationen.

Ansiktsidentifiering

Pingwise tror också att man i de egna armaturerna kan bygga in teknik för ansiktsidentifiering. Något som polisen i Sverige tänker satsa på.

– Jag är övertygad om att vi inom kort har fixat detta, sa Nichlas Lindén, One Nordic AB Smart city.

Han menar att vanligt folk, kanske 98 procent i Sverige, inte har någonting emot detta, men det kanske bli lite jobbare för två procent av befolkningen som ägnar sig åt kriminella aktiviteter.

Vi konferensen visade han också upp exempel på nya oberoende plattformar som byggs upp där man med hjälp av ljus och artificiell intelligens samt annan ny teknik kopplar samman armaturer och skapar en serie av radiosändare som informerar och kontrollerar.

– Man kan hjälp av den här tekniken addera med en lång rad tjänster. Hemligheten är att plattformen är oberoende.

Kommunikation

Företaget Top Right Nordic redovisade sitt arbete med att kommunicera med hjälp av ljus.

– Vi hjälper blåljuspersonalen att jobba säkrare med ljuseffekter av olika slag, vi hjälper till inom det brittiska järnvägssystemet och vi har nyligen utvecklat ett ljusbelagt farthinder vid gränsövergångarna mellan Sverige och Norge, sa Anders Myrbäck, vd i företaget.

Artikeltaggar

AIEkonomiElektronikKarlstadKina

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.