Oppositionsparti lovar opposition

Ledare
PUBLICERAD:
Ebba Busch Thor visar vägen.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Från Kristdemokraterna kom på torsdagen beskedet att partiet kommer att samtala med alla riksdagspartier som delar dess uppfattning i enskilda sakfrågor.

För den oinvigde kan detta tyckas vara självklart – varför inte samarbeta i frågor där två partier tycker lika? Men sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010 har partiet dock officiellt uteslutits av alla andra partier. Därför är KD:s beslut ett anmärkningsvärt men rimligt kliv.

På sin Facebooksida förklarar partiledaren Ebba Busch Thor beslutet med att KD vill söka maximal utdelning för sin politik. Detta görs på bästa sätt genom sakfrågerelaterade samtal med andra partier, även om partiet i fråga har andra grundvärderingar. Det inkluderar således SD, men även Vänstern. Busch Thor lovar i sitt uttalande att gränserna för KD:s värderingar inte kommer att överskridas.

Reaktionerna från bland andra centerledaren Annie Lööf och Liberalernas partiledare Jan Björklund tycktes närmast ryggmärgsmässigt negativa. KD:s beslut bör dock inte ses som ett närmande till SD, eller för den delen V, utan snarare som en öppning för dessa partier att närma sig KD i sakfrågor utan att stötas bort. Socialdemokraterna har gått betydligt längre än så i samarbete med V, utan att börja vurma för extrem vänsterpolitik.

På samma sätt som KD:s löfte om att hålla fast vid sina grundläggande principer prövas, är det nu upp till SD att visa att det kan försvara sina väljares intressen. Det kräver i sin tur att SD lämnar den, på många sätt fördelaktiga, lättsårade och utelåsta positionen i riksdagen, då heller inget ansvar behöver tas i skarpt läge.

KD:s värderingslöfte stärks i viss mån av att partiet, tillsammans med M, nyligen röstade för att stänga av ungerska Fidesz från partigruppen EPP i Europaparlamentet. Detta eftersom Fidesz är ansvarigt för Ungerns utveckling mot mindre frihet och bristande rättssäkerhet.

Att KD nu gör det som alla tidigare allianspartier lovade att inte göra kommer att påpekas av vissa. Det löftet har dock förlorat sin giltighet sedan C och L brutit alliansen för att släppa fram en rödgrön regering. Nu blev det heller ingen regering med KD och Moderaterna, och KD har ingen anledning att hålla fast vid ett löfte i en diskussion som C och L redan valt att lämna.

Nu har KD dock chansen att bli en form av testballong och visa att partiet aktivt kan nyttja SD:s stöd i sakfrågor där de tycker lika, utan att samtidigt anta främlingsfientliga värderingar såsom de brunsmetande olyckskorparna befarar. Blir det framgångsrikt och accepterat i väljarnas ögon kan M mycket väl följa efter. För M är det dock en större balansakt då man samtidigt inte vill klippa det band som fortfarande finns till främst delar av L.

Det återstår att se om hanteringen av SD blir bevis nog för C och L att – så småningom – ompröva sina beslut att släppa det borgerliga samarbetet. Eller om talet om ett eventuellt SD-stöds fördärvlighet mest var ett svepskäl för att vända åt vänster.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.