Hoppa till huvudinnehållet

Brandstationen borta – förskola på gång

Publicerad:
Den gamla brandstationen är snart ett minne blott. Istället ska det byggas en ny förskola på tomten.
Den gamla brandstationen är snart ett minne blott. Istället ska det byggas en ny förskola på tomten. Foto: Peder Kaldal

Som bekant gör Årjängs kommunen en stor satsning på skolorna.

Nu närmar sig en inflyttningsläge, och för en annan har det börjat rivas.

– Det är skönt att vi kan göra något av tomten som stått så länge, det kommer att bli bra det här, säger samhällsbyggnadschefen Peter Månsson.

Tomten han syftar på är den gamla området där den gamla brandstationen stått fram till nu. Den håller på att jämnas med marken, för att ge plats för en förskola med fyra avdelningar i två våningar.

Mer industrimark och färre fyrverkerier

– Innan semestern ska vi ha projekterat färdigt och i augusti ska vi gjuta plattan för förskolan. Vi räknar med att det tar det ett år så den ska vara klar 2020, säger Hussein Zeki, fastighetsingenjör i Årjängs kommun.

Förhoppningen är att kunna bygga förskolan i korslimmat trä. Ett slutgiltigt beslut i den frågan kommer att tas av kommunfullmäktige nästa vecka.

– Men antagligen så kommer det bli så och det känns jättebra. För det är ett väldigt bra material, både rent byggmässigt och sett ur hållbarhets- och miljösynpunkt. Sedan tror jag att det är ett arbetssätt som hantverkare gillar.

Söker personal

Redan nu är kommunen på jakt efter personal till förskolan, och enligt Peter Månsson är det viktigt hur det byggs.

– Det är väldigt viktigt när vi ska rekrytera att vi kan erbjuda bra och fina förskolor, som också har en bra inomhusmiljö.

Det nya låg- och mellanstadiet vid Nordmarkens skola börjar ta form.
Det nya låg- och mellanstadiet vid Nordmarkens skola börjar ta form. Foto: Peder Kaldal

I skolsatsningen ingår också ett nya låg- och mellanstadiebyggnader vid Nordmarkens skola. Där har man kommit in i fas två, och plattan för suterrängvåningen har gjutits.

– Det går enligt tidplan och vi håller budget, säger Hussein Zeki.

I Töcksfors är man snart i mål med om- och tillbyggnaden av låg- och mellanstadiet. En slutbesiktning kommer att ske innan påsk. Det finns lite pengar över och dessa kan komma att satsas på utemiljön.

Artikeltaggar

Årjängs kommunEkonomiHussein ZekiNordmarkens skolaPeter MånssonSkola och utbildningTöcksfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.