Åklagaren: "Mer än jag vågat hoppas på"

Publicerad:
Åklagare Stefan Wessberg. Foto: Sanna Emanuelsson

Att HA-männen döms till lagens hårdaste straff överraskade till och med åklagaren.

Åklagaren Stefan Wessberg hade yrkat på 16 års fängelse.

– Att de skulle dömas för mord förstod jag, men att hovrätten skulle tycka att omständigheterna är så försvårande att det blir livstid är mer än jag vågat hoppas på.

– Skälet till att de väljer livstid är samma skäl som jag drog fram, att det handlar om en väl planerad avrättning inom en kriminell organisation.

Han pekar på två avgörande skillnader i hur tingsrätt och hovrätt bedömt målet:

– Den stora skillnaden är att hovrätten kommit fram till att det bara var två personer inblandade, det finns ingen anledning att tro något annat. Och de enda två som kan knytas till platsen är de nu dömda.

– Sedan konstaterar man också att dna som finns på kofoten, från (34-åringen) och mordoffret, måste ha avsatts samma kväll. Det är viktigt. (34-åringen) hävdar ju att han ska ha haft den tre veckor tidigare.

Motivet en gåta

Vad som var motivet till mordet är fortfarande en gåta. Polis och åklagare har undersökt flera olika spår, bland annat att det skulle handla om svartsjuka eller narkotikaaffärer.

– Men vi vet faktiskt inte. Det enda spår som jag kan säga att med säkerhet finns är att mordoffret hade tipsat sin arbetsgivare om att HA hade en firma som tog betalt för arbeten man inte utförde. Det är det enda bekräftade motivet, men skulle det föranleda ett dödsstraff? Samtidigt är det svårt att föreställa sig hur man resonerar i de här kretsarna.

Är ni övertygade om att mordet var sanktionerat uppifrån?

– Det är min uppfattning. Med all planering och inköp, och att det sker dagtid när alla är nyktra – det måste helt enkelt ha varit sanktionerat uppifrån.

Åklagaren utesluter i princip att fallet tas upp i Högsta domstolen.

– De kommer säkert att klaga men HD tar inte upp bevisfrågor, och det här är en utpräglad bevisfråga.

Artikeltaggar

BrottBrott & blåljusDomarHA-mordetHells AngelsKarlstadMordStefan Wessberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare