Hoppa till huvudinnehållet

Skasåsbron ska repareras till i december

Publicerad:
Den 1 april påbörjas reparationen av delar av Skasåsbron som leder länsväg 175 över Glafsfjorden söder om Klässbol. Med sin längd på 610 meter och sin höjd på 16 meter är den imponerande. Foto: Christer Wik

Nu ska Värmlands längsta bro, Skasåsbron över Glafsfjorden, repareras. Det innebär begränsad framkomlighet på delar av bron under lång tid.

– Ja, arbetena inleds den 1 april och kommer att pågår till i december, säger Robert Andersson.

Han är projektledare på Trafikverket.

Skasåsbron som är belägen några kilometer söder om Klässbol förbinder länsväg 175 över Glafsfjorden vid Södra Fjöle. Den är imponerande med sin välvda form, längden som är 610 meter och den segelfria höjden på hela 16 meter.

Bron stod färdig så sent som 1993 och ersatte en äldre bro som var öppningsbar. Nu, 26 år senare är det dags för en första större reparation.

– Vi ska byta kantbalken på brons södra sida som är en del av brons bärande konstruktion. Det är en del skador på balken. Det upptäcktes i samband med en inspektion.

– Samtidigt som balken byts ska vi även byta ut räcket som sitter fast i balken, säger Robert Andersson.

Cirka 12,5 miljoner kronor beräknas renoveringen av Skasåsbron kosta. Bron som invigdes 1993 är med sin välvda form ett populärt fotomotiv.
Cirka 12,5 miljoner kronor beräknas renoveringen av Skasåsbron kosta. Bron som invigdes 1993 är med sin välvda form ett populärt fotomotiv. Foto: Christer Wik

Arbetena inleds den 1 april och kommer att leda till en del trafikstörningar.

– Det innebär att ett körfält stängs av på delar av bron. Vi räknar med att avstängningen kommer gälla en ungefär ett 250 meter lång sträcka som vi flyttar under arbetets gång.

Signaler och lots

I samband med detta kommer trafiken ledas med hjälp av ljussignaler och lots.

– Vi hoppas att trafikanterna respekterar den nedsatta hastigheten och arbetarna som är extra utsatta i samband med broarbeten

Budgeten för projektet ligger på cirka 12,5 miljoner kronor. I december ska reparationen vara klar.

Trafikverket ska genomföra två andra större broreparationer i länet i år. Bron över Klarälven vid Båtstad på riksväg 62 söder om Höljes ska få nytt tätskikt. Arbetena ska göras under sommar-höst med start efter rallycrosstävlingarna i början av juli.

Dessutom ska den gamla stenvalvsbron på länsväg 863 i Håvilsrud i Eda kommun få nya kantbalkar och nytt tätskikt. Renoveringen sker under våren och sommaren.

Artikeltaggar

GlafsfjordenHöljesKlässbolRobert AnderssonSkasåsbronTrafikTrafikverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.