Justitieombudsmannen genomförde i höstas en inspektion av stadsbyggnadsnämnden i Karlstads kommun.
I rapporten riktar man bland annat kritik mot långa handläggningstider av bygglovsärenden och tillsynsärenden.
JO konstaterar att i oktober fanns 300 pågående ärenden om bygglov och att det under våren 2018 kunde dröja upp till tolv veckor innan ärendena omhändertogs.
Den långa handläggningstiden kritiseras, speciellt att ärenden legat i upp till tolv veckor utan åtgärd. Nämnden ska handlägga ärendena om bygglov skyndsamt och meddela sitt beslut inom tio veckor.
Justitieombudsmannen kritiserar även nämnden för att många ärenden om lov eller förhandsbesked enligt den äldre plan- och bygglagen saknade slutbevis.
Det är inte godtagbart att man lägger ansvaret för ärendets fortsatta handläggning på den enskilde, skriver JO.
“Inte acceptabelt”
I samband med inspektionen konstateras även att stadsbyggnadsnämnden i höstas hade cirka 340 tillsynsärenden, en del där det inte förekommit någon handläggning under lång tid.
Det är inte acceptabelt, skriver JO som vill se att handläggningen återupptas omgående.
– Vi har haft extremt högt byggtryck. Det är orsaken både till att det förra våren blev så långa handläggningstider för byggloven och att vi tvingades att prioritera de mest akuta tillsynsärendena.
– Vi har ändrat arbetssätt när det gäller bygglovsärendena och tilldelar handläggare på tidigare stadium och nu har handläggningstiden sjunkit till sju veckor.
– Nu hinner vi även med tillsynsärendena på ett bättre sätt. Långa handläggningstider enligt den äldre plan- och bygglagen beror i många fall på att de sökande själva begärt att få dem vilande för att fundera, säger Karlstads tillförordnade bygglovschef Niklas Svensson.
Sammantaget ser han inspektionen som en kvalitetssäkring som har gjort nämndens verksamhet bättre.
– Jättebra att någon ser med andra ögon på vår verksamhet. Vi kan alltid bli bättre, säger nämndens ordförande Erik Nilsson (KD).
JO:s inspektion berodde inte på en anmälan. Den var en del av den granskning av ett antal kommuner som myndigheten genomför varje år.