Internetgenerationens terror

Ledare
PUBLICERAD:
Polis patrullerar vid muslimska gravar i Christchurch.
Foto: Mark Baker/AP
Den internationella terrorismen ändrar ständigt karaktär. Det är inte längre organisationer utan radikaliserade ensamvargar som utför terrordåden. På internet skapas radikala mediekanaler och forum där en ny generation terrorister lär sig vilka budskap som anses värda att döda för och vad publiken vill se.

Dödssiffran för terrorattentatet i Christchurch i Nya Zeeland den 15 mars har under helgen klättrat till 50 döda. 50 personer skadades varav 34 fortsätter att vårdas på sjukhus. Enligt polisen gick en ensam gärningsman under fredagseftermiddagen in på två moskéer och sköt besökarna under fredagsbönen. Mördandet utfördes av en 28-årig australiensisk man som beväpnat sig med automatvapen.

Terrorn i Christchurch är en fortsättning på de högerextrema attentaten med rasistiska motiv som främst begåtts i USA och i de nordiska länderna. Terroristen pekar ut Anders Behring Breivik som sin största inspiration. Christchurch är det senaste exemplet av en trend där internet blivit den primära källan till radikaliseringen. Terroristen livesände hela attentatet och började tidigare samma dag att sprida ett manifest via internet. Budskapet är ett förvirrat hopkok av högerextremism, antiislamism och obskyr internethumor. Hans publik är lika mycket sina gelikar på internetforum som nyhetsmedierna.

De senaste tio åren har en ny generation våldsbejakande extremister växt fram. Internet har blivit den primära källan för radikalisering för potentiella terrorister av alla de slag. I Säkerhetspolisens årsbok för 2018 som släpptes dagen före attentatet, den 14 mars, kan man läsa att de tre grupperingarna för våldsbejakare i Sverige är den islamistiska, vitmaktsfären, samt den vänsterextrema autonoma rörelsen. Dessa har traditionellt varit löst organiserade grupper. Men nu kan man alltmer se hur de mest våldsamma individerna inte är en del av organisationerna utan snarare inspirerade av dem.

Precis som med Islamiska Statens taktik att rekrytera individer att begå terrorbrott på egen hand sker samma försök till radikalisering inom vitmaktsfären. Säkerhetspolisen pekar i sin årsbok på risken att extremismen på nätet inspirerar till högerextrem terror. Tragiskt nog tog det knappt en dag innan det kom ett exempel.

Organiserad terror lämnar spår efter sig på ett helt annat sätt än ensamma gärningsmän. I organiserade förberedelser har polisen möjlighet att hitta gruppen innan de utför dådet. Ensamma terrorister förbereder i relativ tystnad. Tecken på radikalisering är ofta synliga före dådet men det är svårt att stoppa det i tid.

Terrorn är en typ av brott som livnär sig på uppmärksamhet. Med 24-timmars nyhetsbevakning fick mördarna all uppmärksamhet de kunde önska sig. De följer medielogiken och talar till en egen publik av inte bara andra extremister utan också en bred flora av mediekonsumenter som fascineras av våldet. Den nya generationens terrorister inspireras inte bara av budskapen utan också av gemenskapen och publiken som internet ger dem.

Internet skapar förutsättningar för att terroristerna ska radikaliseras. Oavsett om ideologin de dödar för är islamistisk eller högerextrem följer de båda samma logik. Internet blir det medel med vilket individerna radikaliseras och skapar sig förebilder. Trenden ser tyvärr inte ut att brytas inom någon snar framtid.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.

REKOMMENDERAT FÖR DIG