Hoppa till huvudinnehållet

Årets fulaste byggnad utsedd

Publicerad:
Arkitektupproret gillar inte MSB-huset i Karlstad.
Arkitektupproret gillar inte MSB-huset i Karlstad. Foto: Tommy Andersson

MSB-huset i Karlstad var nominerat till att vinna Kasper Kalkon-priset 2019 som går till fulaste nyproduktion 2018.

Vinnaren avslöjades av Arkitekturupproret på tisdagen. Kvarteret Sofia i Malmö tog hem priset för den fulaste byggnaden. Priset är en räkning på 250 000 kronor som tack för att de, enligt Arkitektupproret, har “förfulat Sverige”. Noterbart är att ingen av de tidigare vinnarna har hittills betalat räkningen.

Kontorsbyggnaden som inhyser Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i Inre Hamn i Karlstad var en av de nominerade byggnaderna.

Arkitektupproret beskriver MSB-huset som “en gulgrön låda i mossig 1970-talsstil” och fortsätter:

På bästa läge i Karlstad har man nu för alltid förstört en potentiell mysmiljö med en enorm låda. Några av er kanske inte vet vad MSB står för, men enligt Karlstadsborna står det numera för “Modernistisk-Skit-Byggnad”.

Arkitektbyrån Design, som står bakom MSB-huset, vann det förra kalkonpriset med ett kontorshus i Halmstad.

Totalt fick tävlingen in 6 020 röster.

Artikeltaggar

ArkitekturArkitekturupproretKarlstadMSBNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.