Hoppa till huvudinnehållet

Mallbackenprofiler i historisk cupsemifinal

Publicerad:
Julia Karlernäs och Madelen Janogy är Mallbackenprofilerna som numera spelar i mästarlaget Piteå. I helgen spelar de en historisk semifinal i Svenska Cupen.
Julia Karlernäs och Madelen Janogy är Mallbackenprofilerna som numera spelar i mästarlaget Piteå. I helgen spelar de en historisk semifinal i Svenska Cupen. Foto: Anders Andersson

En spännande fotbollssäsong står för dörren för mittfältarna Madelen Janogy och Julia Karlernäs i Piteå. Båda, med anknytning till Mallbackens IF, är nu inne på sin tredje säsong i mästarlaget.

Förutom en historisk cup-semifinal idag, lördag hemma mot Kristianstad, så har vi ett VM i Frankrike i sommar och Champions League i slutet av säsongen.

NWT-sporten mötte dem båda när Piteå hemma i fotbollstältet (det snöade kraftigt under matchdagen) mötte Hammarby i Svenska Cupens sista gruppspelsmatch. En match man kunde springa ifrån. Julia Karlernäs spelade 90 minuter medan Madelen Janogy kom in i den 62:a minuten och fastställde slutresultatet till 7–0 med en välriktad projektil fyra minuter senare.

– Jag hade bestämt mig för att göra min spelare och skjuta, det gick bra, säger Madelen Janogy.

23–åringen, som kommer från Falköping från början, var nyligen iväg med A-landslaget till Portugal och Algarve Cup. Där fick hon spela 90 minuter mot Schweiz, en match där en annan Mallbacken-bekanting, Mimmi Larsson, stod för ett äkta hattrick.

– Det var mitt andra läger med landslaget och det var jättekul att bli uttagen igen. Nu var det enklare, då man har varit med innan, säger Madelen som upplevde lägret som bra med många bra matcher.

Sverige förlorade bronsmatchen mot Kanada efter straffar och blev därmed fyra i turneringen.

– För mig handlar det först och främst om att prestera i klubblaget, att utvecklas där. Det är en otrolig konkurrens i landslaget, men det är klart att jag skulle vilja komma med, säger hon.

“Tuff konkurrens”

Mittfälts–kompisen Julia Karlernäs, med två landskamper på kontot, siktar också på att försöka komma med i världsmästerskapet och förbundskaptenen Peter Gerhardsson sluttrupp.

– Jag har varit med en del i landslaget, nu blev jag inte uttagen sist, men det är klart att det finns som ett mål. Jag vet att det är tuff konkurrens, men jag ska försöka göra mitt bästa i Piteå och prestera, säger Julia Karlernäs.

Julia Karlernäs med bollen.
Julia Karlernäs med bollen. Foto: Anders Andersson

Vad kommer att krävas för att bli uttagen?

– Jämna och bra prestationer i dem matcherna som är kvar, sen kanske något extra för att utmärka sig, mål eller så, tror Julia.

Piteå IF tog överraskade hem allsvenskan förra säsongen och de båda tror på ytterligare en bra säsong.

– Jag upplever att vi är ännu bättre än förra året. Det är tufft att försvara ett guld, men vi fokuserar på att prestera och få ut max av laget. Jag tror att vi kan gå långt även i år, säger Julia Karlernäs.

Madelen Janogy fyller i;

– Vi är redan mycket bättre än vad vi var ifjol vid den här tidpunkten. Det är många med ett bra självförtroende och vi vet hur ska spela.

Dessutom har fotbollstältet på Nolia området i Piteå gjort att man har inte behövt pendla till fotbollshallen, Arcushallen, i Luleå. En sträcka på elva mil, tur och retur.

– Det har gjort mycket att få träna på hemmaplan i Piteå i en bra hall, säger Madelen Janogy.

“Utvecklingen tagit fart”

Vi pratar om vad de tycker att de har utvecklat i sitt spel sedan de anslöt till Piteå säsongen 2017 från Mallbackens IF.

– Framförallt mitt en mot en-spel, utmana och driva boll. Här har vi verkligen jobbat med att ta fram det man är bra på och våga göra det. Min utveckling har verkligen tagit fart i Piteå, man är omringad av otroligt bra fotbollsspelare och tränare. Tränaren Stellan Carlsson har hjälpt mig oerhört med utvecklingen. Jag trivs och är jätteglad att jag vågade ta steget och flytta upp, jag hamnade i en bra miljö, säger Madelen Janogy.

– Jag tycker att jag har utvecklats mycket. Jag har blivit mer spelskicklig och har också utvecklat att ta mig in mer i straffområdet för att komma till avslut. Jag tar bättre beslut nu i matcher än när jag kom, det kommer lite väl med rutinen, tror Julia Karlernäs.

Idag, lördag spelar man som sagt en historisk cup-semifinal när man tar emot Kristianstad på hemmaplan. En match som de tror kommer att bli tuff.

– Kristianstad är ett väldigt bra lag så för oss handlar det om att gå ut och spela på vårt spel, göra det tillsammans och vinna matchen, säger Madelen Janogy.

– Jag tror att det kommer att bli en väldigt tuff och jämn match. Kristianstad är alltid tuffa att möta, men jag hoppas att vi med hjälp av hemmapubliken spelar riktigt bra och går till final, fyller Julia Karlernäs i.

Allsvenska premiären är satt till söndag den 14:e april. Då väntar Djurgården hemma. Därefter rullar allsvenskan vidare till VM-uppehållet den 20:e maj.

Sveriges första match i VM:et är den 11 juni mot Chile i Rennes på Roazhon Park.

Då förhoppningsvis med lite värmländsk touch i truppen.

Artikeltaggar

FotbollJulia KarlernäsMadelen JanogyMallbackens IFSvenska cupen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.