Hoppa till huvudinnehållet

Fin start för Andreas i nya klassen

Publicerad:
Andreas Uller från Kils OK har fått en bra start under sin första säsong som senior. Redan i tredje försöket, ett lopp i Spanien, vann han sin första seniortävling.
Andreas Uller från Kils OK har fått en bra start under sin första säsong som senior. Redan i tredje försöket, ett lopp i Spanien, vann han sin första seniortävling. Foto: Olov Öström

Till i år har Kilsorienteraren Andreas Uller tagit det klivet upp i seniorklassen.

Andreas har fått en smakstart i nya klassen med bland annat en seger vid tävlingar i Spanien mot skarpt motstånd.

Andreas Uller har firat stora triumfer som juniorer. Nu har den blivande jägmästaren från Fagerås tagit det svåra steget in i senioråldern.

– Visst är motståndet tufft i H21, men jag är inte orolig för det eller för banlängderna. Banorna är lika långa för alla, säger Andreas, som till vardags studerar på sitt andra år till jägmästare i Umeå.

Sina första seniortävlingar gjorde Andreas för några veckor sedan i samband med ett träningsläger med klubben i Spanien. Där sprang han tre tävlingar: en sprint, en långdistans och en jaktstart som byggde på resultaten från de två första tävlingarna.

Valde fel skor

Tävlingarna avgjorde kring den lilla byn Bullas väster om Alicante. Terrängen var kraftigt kuperade med mycket sten och rullgrus. Skogen bestod mest av pinjetall.

– På långdistansen gjorde jag fel skoval och fick brutalt ont i fötterna, men det var tekniskt sett ett stabilt lopp. Att jag sen hade bästa tid på jakstarten var en smärre chock. Startfältet var riktigt bra.

Där besegrade Andreas en rad landslagslöpare, bland andra den erkänt skicklige ukrainaren Oleksandr Kratov och svenske A-landslagsmannen Johan Runesson. Sammanlagt kom Andreas på en tolfte plats.

Vann i Halland

Framgångar i Spanien följde Andreas upp i Halland senaste helgen. På lördagens medeldistans var han trea. Vid långdistanstävlingen på söndag slog Andreas till med sin första seger på svensk mark som senior. Segermarginalen var 1,5 minuter tillgodo på Filip Ossiansson, IK Hakarpspojkarna.

Vad har du för ambitioner under ditt första seniorår?

– Det är lite svårt att säga i nuläget. Målet är att göra alla lopp så bra som möjligt under inledningen, sen får jag se vilken ambitionsnivå jag ska lägga mig på.

Andreas har kunnat träna på bra i Umeå under vintern även om det har getts få möjligheter till orienteringsteknikträning i skogen på grund av all snö.

Klubb- och träningskompisen Olof Skoglund, som likt Andreas studerar till jägmästare i Umeå, tycks även han ha skött vinterträningen bra. Han blev tvåa respektive etta i äldsta juniorklassen vid Hallandstävlingarna.

Nästa tävling för Andreas blir natt-SM i Hässleholm i slutet av mars. Och sen tänker han springa de båda Swedish Leaguetävlingarna i Värmland 13-14 april.

Artikeltaggar

Andreas UllerKilKils OKOlof SkoglundOrienteringSpanienSportSwedish league

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.