Tandvården som försvann

Debatt
PUBLICERAD:
En fantastisk tandvård som gav världsledande tandhälsa och starkt bidrog till ökad folkhälsa verkar spårlöst försvunnen, skriver Anna Hammar.
Foto: Sofia Telby

Den värmländska och svenska tandvården var länge världsledande. Vi satte en stor ära i att alla invånare skulle ha rätt till en god tandhälsa och folktandvården var vårt verktyg. Målet var mycket ambitiöst och uppdraget stort, men vi var överens om att det var mödan värt.

De senaste åren har berättelsen dock varit en annan. Om man tagit sig tid och lyssnat har man fått höra om en helt annan verklighet, helt andra rapporter från värmländska tandvårdspatienter och tandvårdspersonal. Om man själv har försökt att boka en tid har man mött en verklighet där det inte längre går att få en tid hos Folktandvården, i synnerhet inte i mindre kommuner på den värmländska landsbygden.

Det räcker att skrapa lite på ytan så finner man köer utan ände, oöverskådliga väntetider och människor som får beskedet att det inte är någon idé att ens ställa sig i kö. Ungdomar hinner bli vuxna i väntan på tandreglering. Vakanta tandläkartjänster en masse.

Osannolikt. Ja, nästan overkligt. Men tyvärr sant.

En fantastisk tandvård som gav världsledande tandhälsa och starkt bidrog till ökad folkhälsa verkar spårlöst försvunnen.

Men frågan är då rimligtvis en stor ”snackis”, toppar löpsedlar och dagordningar? Krisplaner upprättas och krafttag tas, ledande politiker ställs till svars, eller hur?

Nej.

Verksamheten klarar inte sitt uppdrag, det medger de själva på fråga. Rekryteringsproblem och kompetensbrist anges som primär orsak. Det är säkerligen ingen enkel uppgift att lösa. Men därför är krismedvetenheten hög och handlingsplanerna duggar tätt? Indignationen är stor över de plågade invånarnas eftersatta tandvårdsbehov?

Nej.

Vi är uppriktigt oroliga för värmlänningarnas tandhälsa. Vi är dessutom oroliga för att det talas så tyst om detta. Har den politiska ledningen för Region Värmland resignerat inför problemen?

Hoppas inte det.

Det här är en uppgift som borde toppa regionledningens agenda.

Vänsterpartiet anser att de värmländska tandvårdspatienterna förtjänar bättre. Vi tänker inte titta bort när köerna växer och tandhälsan försämras. Därför lyfte vi frågan vid regionfullmäktiges sammanträde den 13 mars. Vi kräver att den politiska ledningen ser och agerar på problemet, hur den värmländska tandvården ska återupprättas.

Anna Hammar

Regionråd

Vänsterpartiet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.