Prisbelönt sensor förbättrar säkerheten

Publicerad:
Lars Djuvfeldt, Jason Herro och Janne Persson omfamnar framtidens teknik. Foto: Ylva Westerlund

Framtidens övervakning av industriella maskiner ryms i en dator liten som ett USB-minne. Tekniken går ut på att systemet lär känna maskinen genom artificiell intelligens (AI) och förebygger stopp i produktionen.

– Vi har en tydlig mission som innebär nolltolerans mot haverier, säger Janne Persson, vd på Intertechna.

Intertechna är ett familjeägt företag som grundades 1985 och är dessutom systerföretag till Askalon på Hammarö.

– Vi är totalt nio anställda och har precis rekryterat två personer, berättar Janne Persson, som är företagets vd sedan i januari.

Intertechna jobbar med mätinstrument för övervakning av maskiner inom industrin. Nyligen vann företaget ett innovationspris för en sensor som mäter temperatur, acceleration, magnetfält och ljus.

– Tekniken används i syfte att förbättra personsäkerheten kring roterande maskiner enligt nya lagkrav och hjälper företag att upptäcka systemfel i ett tidigt skede, förklarar Janne Persson och försäljningschefen Lars Djuvfeldt.

Amerikanskt samarbete

Digitaliseringen inom industrin är på stark frammarsch. Sedan hösten 2017 har Intertechna ett samarbete med det amerikanska bolaget Blue Vision, som jobbar med AI-teknologi och övervakning.

Det var Lars Djuvfeldt som fick kontakt med Blue Vision och deras programvara i samband med en mässa i Tyskland.

– Produkten var relativt färdigutvecklad, men inte programvaran. Den var inte tillräckligt bra för svensk industri, så jag skrev en önskelista och skickade till ägaren.

Fyra månader senare fick Lars Djuvfeldt ett samtal från Blue Vision, som hade gjort en uppgradering och anpassat programvaran till industrin.

Den lilla sensorn har stor kapacitet och 26 000 mätningar i sekunden.
Den lilla sensorn har stor kapacitet och 26 000 mätningar i sekunden. Foto: Sebastian Wiman

Den trådlösa sensorn kan placeras i princip var som helst på maskinen eller i lokalen. Sensorn är konstruerad för att klara alla industrimiljöer. Batteriet ska hålla i minst fyra år.

– Genom AI-teknologi lär sig systemet hur maskinen mår och minskar risken för dyrbara stopp. Det är en molnbaserad tjänst som gör att vi kan logga in hos vilken kund som helst, säger Lars Djuvfeldt.

Nästa steg är att kunna hantera larm hos företag, vilket är en eftertraktad tjänst på den amerikanska marknaden. Jason Herro, practice director på Blue Vision, förklarar begreppet “real time locating services” (RGLS). Grundtanken är att öka säkerheten genom att rätt person befinner sig på rätt plats.

– Det gör att man kan följa människor och saker som befinner sig i en byggnad i realtid. Personal på till exempel ett sjukhus eller ett hotell kan snabbt larma om det uppstår en nödsituation, säger Jason Herro.

Sensorn kan placeras på de flesta typer av maskiner inom industrin. AI-teknologin gör att systemet lär känna maskinen över tid.
Sensorn kan placeras på de flesta typer av maskiner inom industrin. AI-teknologin gör att systemet lär känna maskinen över tid. Foto: Intertechna

Intertechna märker av ett stort intresse för den avancerade sensorn utomlands och siktar på att jobba med hela Europa som bas i framtiden.

– Systemet fungerar på ett väldigt förtroendeingivande sätt, säger Janne Persson och berättar att de har ett flertal utvecklingsprojekt i gång.

– Många förfrågningar är generiska. Löser vi ett problem åt en kund kan vi lösa det åt fler.

Artikeltaggar

AIFöretagandeHammaröIndustrierIntertechna ABNäringsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare