Gå inte på retoriken

Debatt
PUBLICERAD:
Man är inte så intresserade av att påverka som att i grund och botten lura. ,skriver Fredrik Körner och Edward Nordén.
Foto: Petros Giannakouris
Sverige är byggt på hårt arbete, hög tillit mellan medborgare, sans och genomtänkta strategier. Vi vill vända den skuta som nu tar in mer och mer vatten för att komma tillbaka dit. Inte till det bondfångeri som politiska kampanjer börjar bli. Vill man slippa populism så får man vara hörsam snarare än förolämpande eller direkt orimlig, skriver Fredrik Körner och Edward Nordén.

I en ny kampanj läser vi att LO ska ”krossa högerextremismen” tillsammans med Socialdemokraterna. Definitionen av högerextremism verkar udda nog vara den moderate EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark och en viktig aspekt i kampen mot högerextremism är - svenska kollektivavtal... Detta i ett försök där svensk höger tydligen ska kopplas ihop med Ungerns Victor Orban och SD. Det går förstås inte, men skam den välbetalde LO-S-spindoctor som inte upprepar ett påhitt tills politiskt oinsatta väljare tänker på dessa parter samtidigt. Det är rent mygel och ett allt mer vanligt förekommande bondfångeri genom kampanjer. Man är inte så intresserade av att påverka som att i grund och botten lura.

Socialdemokraterna behöver desperat avvärja interna svekdebatter, externa svekdebatter, frågor om lämplighet, politisk islamism och resultat. Frågor som bemöts med tystnad men som kommer upp till slut. Det är därför denna kampanjen kommer upp. LO har ett eskalerande problem där medlemmar inte tycker att deras politiserade verksamhet är trovärdig, relevant eller sansad. Att LO varje valår ger miljoner av deras inbetalda medlemsavgifter till Socialdemokraterna är helt enkelt inte populärt längre.

Så, vad händer då? Då tas det fram en kampanj. Fara och färde. Alla måste sluta upp! Nu ska ”högerextremismen” krossas. Och Gunnar Hökmark. Och Ungerns president förstås - hur skulle svenska kollektivavtal se ut annars liksom. Vad är det egentliga budskapet?

Om inte en vänsterminoritet till regering utan folkligt stöd får styra så går demokratin under. Genom högerextremism.

Logiskt och rimligt? Knappast. Det är ett svårt budskap att sälja in till andra än Centerpartiet, Liberaler och övertygade partister. Därav nu denna kampanj. Gå nu inte på den. De vet att de ljuger. De vet att de är desperata. De vet att tiderna förändras. De vet att massiva kampanjer med bedrägliga budskap sällan sågas. De vet att medlemmar inte protesterar och att S-medier förstärker deras budskap istället för att syna en bluff. De vet att svensk etablerad borgerlighet (fd Alliansen) är mer rädda för denna typ av smutskastning för varje meter närmare huvudstaden man kommer. De vet att nazister för en politiskt tynande närvaro, som alltid efter nazismens brott blev kända. De vet naturligtvis att Orban är helt irrelevant för svensk höger, att kopplingar saknas, att LO-medlemmar går till SD och inte till C. Och, att man bara skarvar ihop dessa budskap för att skrämma ihop en avledningsmanöver.

Om Allianspartierna slutar gå på den här bluffen så kan inte Socialdemokraterna fortsätta styra Sverige år efter år. Om Allianspartierna i ren panik slutar ge Socialdemokraterna makten år efter år så hade svensk borgerlighet kunnat bli dugliga igen. Men det dröjer. Det är därför Medborgerlig Samling startades. Sverige har allvarliga utmaningar och mycket djupa problem. De är skapade av dåligt avvägda politiska beslut och bristfälliga konsekvensanalyser. Det är ingen naturlag och Sverige är inte byggt av socialism - oavsett vad LO, S eller Aftonbladet hävdar. Sverige är byggt på hårt arbete, hög tillit mellan medborgare, sans och genomtänkta strategier. Vi vill vända den skuta som nu tar in mer och mer vatten för att komma tillbaka dit. Inte till det bondfångeri som politiska kampanjer börjar bli. Vill man slippa populism så får man vara hörsam snarare än förolämpande eller direkt orimlig.

Fredrik Körner

Ordförande

Medborgerlig Samling Söderslätt

Edward Nordén

Vice ordförande Medborgerlig Samling Skåne

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.