Så är Fortums prognos för årets vårflod

Publicerad:
I Klarälven vid Stöllet stack trädtopparna upp ur vattnet under förra årets vårflod. Foto: Pia Holmström

Vårfloden för Klarälven och Dalälven närmar sig. Men flödena i de större vattendragen kommer inte öka än på några veckor enligt Fortum.

Med tanke på fjolårets höga flöden i samband med vårfloden riktas nu förstås intressanta blickar mot det som komma ska i år.

– Det vi vet om vädret är att det varierar och vi måste vara förberedda på både torrare och blötare väder än normalt. En utmaning är att det inte går att förbereda sig för en kraftig avvikelse från det normala åt något håll. Då blir det blir helt enkelt mycket besvärligt att hantera situationen om verkligheten blir åt andra hållet mot det vi planerade för, säger Claes Kjörk, ansvarig för Fortums vattenreglering, i ett pressmeddelande.

Fortum följer kontinuerligt SMHI:s mätningar av snödjupet parallellt med sina egna mätningar av vatteninnehållet i snön.

– Vi kan snabbt konstatera att vi har mindre snö i år än förra året i de flesta vattendrag och så sent som för några veckor sedan var det även betydligt mindre snö än normalt. Under de senaste veckorna har det dock kommit en hel del nederbörd och i prognosen för kommande dagar fyller det på med mer snö i höglänt terräng, säger Claes Kjörk.

Sammantaget räknar Fortum med en nära normal vårflod för både Dalälven och Klarälven.

– Det innebär att reglerade sjöar sänks av på normalt sätt inför årets vårflod med hänsyn till vårfloden. Sjöar med nivåer som avviker från det normala förekommer och då beror det på andra faktorer, oftast är kraftverk som står still för underhålls- eller reparationsarbeten. Fryken i Norsälven är ett sådant exempel som har en högre nivån än normalt för årstiden.

Artikeltaggar

Claes KjörkFortumNyheterVårflodVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare