BIK tog en poäng i rysare i Leksand

Ishockey
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Leksand vann med 3–2 efter förlängning hemma mot BIK Karlskoga. Därmed toppar Leksand slutspelsseriens tabell med sju poäng. Västerås följer med sex poäng medan BIK har fem.

Det hjälpte inte att BIK-spelarna var förberedda, efter tränarnas genomgång inför avresan, på att Leksand ofta försöker hitta Martin Karlssons klubba för styrningar i numerära överlägen. Leksandskapten, med nummer 100 på ryggen eftersom klubben fyller 100 år i år, kunde styra in 1–0 efter 3.11 i spel fem mot fyra. Mattias Ritola och tidigare BIK-backen Mattias “Kolan” Karlsson assisterade. Leksands ledning efter den första perioden var motiverad sett till spel och chanser.

BIK utjämnade

Tidigt i andra akten tog Fredrik Forsberg, som är hockeyfostrad i Leksand, pucken i egen försvarszon. "Foppa“ tog sig fram på vänstersidan och spelade in centralt till Juliuz Persson men Axel Brage i Leksandsmålet räddade friläget. I ett numerärt överläge, efter knappt sju minuter, var Dennis Fröland nära en kvittering efter passning från Oskar Bäck. BIK, som flyttat upp spelet i andra perioden, kvitterade efter 18.41. Gustaf Franzén gjorde målet sedan Henrik Larsson svarat för en utmärkt framspelning. Sett till BIK:s förbättrade spel var inte utjämningsmålet överraskande.

Gustaf Franzén kvitterade till 1–1.
Foto: Idrottsfoto.se

Leksand återtog sin ledning 1.35 in på tredje perioden. Thomas Valkvae Olsen, som spelat i BIK, stod för 2–1-målet. David Rundqvist, en annan före detta BIK-spelare, och Mattias Ritola förarbetade.

Kvittering igen

BIK fick två numerära överlägen efter varandra. I sitt andra powerplay kvitterade BIK genom Gustaf Thorell. Fredrik Forsberg spelade fram till målet. Även Oskar Bäck bidrog till målet och fick en passningspoäng.

Gustaf Thorell gjorde BIK:s andra mål.
Foto: Idrottsfoto.se

BIK fick med sig även nästa numerära överläge men då fungerade inte offensiven.

Inte heller Leksand lyckades skaffa sig ledningen i ett powerplay.

Det blev inget segermålet för något av lagen under ordinarie tid varför matchen gick till förlängning: spel tre mot tre.

Avgörandet

Leksand avgjorde 1.18 in på förlängningen då Johan Porsberger kontrade in 3–2. BIK hade i momentet innan haft ett tre mot två-läge. Målvakten Axel Brage fick en passningspoäng.

Det hade sålts 4 300 biljetter till mötet mellan Leksand och BIK.

Fakta från matchen

Här hittar du tabellen

BIK spelar igen på lördagskvällen då Karlskrona kommer till Nobelhallen. Även på måndag är det hemmamatch. Då gästar Västerås. Slutspelsserien avslutas för BIK:s del i Västervik på onsdag.

Play off hägrar

Vinnaren i slutspelsserien möter i play off förloraren i hockeyallsvenska finalen mellan AIK och Oskarshamn. Segrande lag i play off spelar SHL-kval mot Mora, som blev näst sist i SHL. I play off gäller bäst av tre matcher. I kvalet handlar det om bäst av sju matcher.

Vinnaren i hockeyallsvenska finalen kvalar i bäst av sju matcher mot SHL-jumbon Timrå.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.