Hoppa till huvudinnehållet

Besvikelse efter politisk diskussion om Hagfors sjukhus

Publicerad:

Oberoende realister bjöd in andra partier till möte för att diskutera vad man ska göra med det gamla sjukhuskomplexet.

– Det var ett dåligt möte. Det är häpnadsväckande att det inte ens går an att diskutera sådana här saker. Det är väl ett bevis på att en del har svårt att prata över partigränsen, säger Peter Åkerström (OR).

Förslag att omvandla Hagfors sjukhus

NWT rapporterade för en tid sedan att Oberoende realister (OR) hade förslag om att omvandla Hagfors sjukhus som idag till större delen består av tomma lokaler.

– Vår önskan är att Region Värmland överlåter lokalerna till kommunen. Sedan kunde kommunen få tag i någon entreprenör som kunde göra något av detta. I så fall skulle vi få fantastiska lokaler till trygghetsboende, seniorboende och ett vårdboende. Det är så stort så det får ju plats andra verksamheter också, sa Peter Åkerström (OR) vid det tillfället.

Efter att Oberoende realister haft möte med de andra partierna om detta är Peter Åkerström besviken.

– Tanken var diskutera förutsättningslöst. Vi i OR-gruppen tyckte inte att det tillförde någonting. Vi upplevde att det här inte var något för dem att diskutera, men att kräva att vi skulle komma med ett färdigt koncept. Då är man fel ute, säger han.

Hagfors sjukhus
Hagfors sjukhus Foto: Pia Holmström

Representanter från Socialdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna kom till mötet.

Jessica Larsson (S) var en av de Socialdemokratiska deltagarna.

– Vi tycker varken eller. Utan kommer det ett konkret förslag med en behovsanalys och en ekonomisk kalkyl så är vi intresserade av att diskutera vilka frågor som helst. Vi är inte beredda att ta ställning till något vi inte vet vad vi ska ta ställning om, säger hon.

Inte intresserade

Centerpartiet förklarar sin ståndpunkt.

– I nuläget är vi inte intresserade av sjukhuslokalerna. Vi tycker att det är Region Värmlands problem att hantera. Skulle det komma någon intressent som har intresse av lokalerna. Då är det en uppgörelse mellan den och Region Värmland. Det är ingenting som Hagfors kommun behöver lägga sig i, säger Stellan Andersson.

Seniorhus

Han ser inga behov av lokalerna.

– I enkäter som Seniorhusföreningen gjort framkommer att de vill ha ett centralt läge. Om det nu blir ett seniorboende i kvarteret Cykeln, vilket allt pekar på, då skulle man kunna bygga på den huskroppen med ett särskilt boende om det skulle visa sig att det behövs. Så har de gjort i en del andra kommuner där de kört det här konceptet med Riksbyggen, säger Stellan Andersson.

Positiva

Sverigedemokraterna ser dock positivt på att omvandla sjukhuset.

– Det är väl bra om de gör något av detta istället för att en stor byggnad står tom. För annars är väl risken att Region Värmland lägger ner allt där, eftersom en massa våningar står tomma. De har ju byggt studentbostäder på Gärdet. De kunde istället ha byggt studentbostäder på sjukhuset och äldreboenden på Gärdet, säger Karl Persson (SD).

Undersökningar

Oberoende realister står fast vid sitt förslag och ska diskutera hur de ska gå vidare.

– Vi ser fortfarande att det går att göra något positivt för kommuninvånarna i sjukhusbyggnaden. Vi ska också genomföra undersökningar för att se hur stort intresset är bland allmänheten, säger Peter Åkerström.

Artikeltaggar

CenterpartietHagfors kommunJessica LarssonKarl PerssonNyheterOberoende realisterPeter ÅkerströmPolitikRegion VärmlandSocialdemokraternaStellan AnderssonSverigedemokraterna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.