Nytt försök lyfta restaurangbåten

Publicerad:
På torsdag planerar bärgarna att göra nästa försök att dra den kantrade restaurangbåten in till kaj. Foto: Tommy Andersson

– I bästa fall gör vi ett nytt försök att lyfta under torsdagen, säger Veor Åhlander som basar för bärgningsförsöken av restaurangbåten.

Under veckan har man plockat bort en del av alla löst flytande föremål som försvårar och hindrar arbetet ombord. Bord, stolar och annan inredning som i kombination med det kalla, strömmande och mörka vattnet gör det svårt för dykarna att jobba.

Båthaveri polisanmält – varför sjönk Båten?Båten ska rensas från bråteDet här har hänt sedan Båten kantradeRestaurang Båten kantrade i Klarälven

Flera försök att först täta olika avdelningar på båten och sedan pumpa bort vatten, innan man försökt att lyfta och dra båten in mot kaj, har misslyckats.

Byggt en plåthuv

– Grejerna håller inte, rutor trycks in och vatten rinner tillbaka in genom olika öppningar i båten, säger bärgarbasen Veor Åhlander.

Nu har man byggt en plåthuv som ska skruvas fast i båten.

– Vi har borrat ett hål ner till nedre däck där det inte finns några fönster. Där ska vi sänka ner pumpar och sedan täta med plåthuven som har en överdel som når över vattnet, säger Veor Åhlander.

Lyckas man med det, är förhoppningen att man ska kunna pumpa ut tillräckligt med vatten för att nästa försök att dra pråmen in till kaj ska bli lyckosamt.

Artikeltaggar

BåtenKantrade BåtenKarlstadNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare