Hoppa till huvudinnehållet

Erika Jonsson: "Ta till vara chanserna i livet"

Publicerad:
Erika Jonsson är aktuell med ny musik och turné.
Erika Jonsson är aktuell med ny musik och turné. Foto: Pressbild

Hennes sång om Värmland blev en viral succé för några år sedan. Nu ger Erika Jonsson sin karriär en extra skjuts genom en omfattande turné och släpp av ny musik. Dessutom väntar snart en resa till Nashville.

På fredag släpper Erika Jonsson en ny singel, den första från ett album som planeras komma efter sommaren. Låten heter "Give it a shot" och är en uppmaning i lika stor grad till sångerskan själv som till hennes publik.

– Låten började med att jag sa till grabbarna i bandet att vi borde åka och spela i Nashville, berättar Erika Jonsson.

– Det handlar om att försöka ta till vara chanserna i livet, att faktiskt försöka få drömmarna att bli sanna. Ge det en chans. Jag tycker hela min karriär har präglats av att hela tiden försöka göra det bästa av saker, inte tacka nej utan att följa med när det händer saker.

Singeln, som hon släpper på eget bolag, är inspelad i Karlstad och har också fått ge namn åt hennes omfattande turné.

– Give it a shot-tour! Det är min hittills största turné. Det blir bortåt 30 spelningar i Norge och Sverige.

Turnén inkluderar stop på några av Norges stora countryfestivaler.

– Och så spelar vi i Nashville. I maj gör vi flera konserter i countryns huvudstad. För mig började kärleken till Nashville redan när jag var liten. Det var en drömvärld.

Foto: Jonas Gunnarsson

Pirrar i magen

Erika Jonsson kommer från Kil men är numera bosatt i Gävle.

– Bilden av Nashville är såklart väldigt romantiserad, det pirrar i magen när jag tänker på att jag ska få komma dit. Känslan av att få klä sig som jag vill, med cowboyhatt, utsvängda jeans och boots, utan att sticka ut.

Turnén inleds dock på hemmaplan i Värmland med en spelning på The Bull Bar i Karlstad i samband med singelsläppet.

– Jag har blivit förälder nyligen och det här med att följa sina drömmar och visa att man kan göra det man brinner för, det har blivit än mer viktigt för mig. Jag vill visa min dotter att allt är möjligt. Men jag känner att min publik också är som en del av en stor familj, jag gör inte det här bara för mig själv. Det är svårt att förklara, men det känns så.

Hennes låtar handlar också om andra saker än att jaga sina drömmar.

– Jag har bara visat en bråkdel av vad jag vill ta upp i min musik hittills. Jag har gått från att sjunga på svenska till engelska och mitt sound är mer modern country i dag. I maj släpper jag ytterligare en singel, den låten är en hyllning till våra folkparker, kärleken och Dolly Parton.

Är Dolly Parton en stor inspiration?

– Verkligen. Det var hon som fick mig att fastna för country. Hon har alltid gått sin egen väg och har verkligen fått kämpa för att nå fram. I dag är hon mycket mer än en artist, hon är en entreprenör. För mig är hon som en gud inom countrymusiken. Vilken låtskatt hon skapat.

Du har ett intressant år att se fram emot?

– Ja, det kommer att hända mycket roligt, en hel del som jag inte kan prata om än. Det känns som om det är i år som allt kommer hända för mig.

Artikeltaggar

Erika JonssonGävleKilMusikNorgeNyheterThe Bull Bar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.