Hoppa till huvudinnehållet

De omvandlar problem till resurser för industrin

Publicerad:
Några av deltagarna i MultiBio, från vänster Margareta Sandström, Stora Enso Skoghalls bruk, Markus Langeland, SLU, Sudhanshu Pawar, RISE, Magnus Persson, Paper Province, Erika Lönntoft, RISE, Johanna Björkmalm, RISE, Ed van Niel, Lunds universitet, Karin Willquist, RISE, Nils Hauri, Rottneros bruk, Maria Sandberg, Karlstads universitet, Michael Kempi, Fortum, David Sandström, BillerudKorsnäs, Tomas Gustavsson, Stora Enso Skoghalls bruk och Simon Bengtsson, Promiko.
Några av deltagarna i MultiBio, från vänster Margareta Sandström, Stora Enso Skoghalls bruk, Markus Langeland, SLU, Sudhanshu Pawar, RISE, Magnus Persson, Paper Province, Erika Lönntoft, RISE, Johanna Björkmalm, RISE, Ed van Niel, Lunds universitet, Karin Willquist, RISE, Nils Hauri, Rottneros bruk, Maria Sandberg, Karlstads universitet, Michael Kempi, Fortum, David Sandström, BillerudKorsnäs, Tomas Gustavsson, Stora Enso Skoghalls bruk och Simon Bengtsson, Promiko. Foto: Robert Rundberget

Paper Province och pappersbruken i Värmland är delaktiga i ett nytt samarbete som ska gynna miljön genom att skapa fossilfria produkter av rester från industrin.

Projektet, som kallas MultiBio, går ut på att skapa nya biobaserade produkter av överskottsslam och avloppsvatten från pappers- och massabruk. Resterna omvandlas till biovätgas, fossilfri plast och fiskfoder. Bruken kan samtidigt fortsätta sin tillverkning som vanligt.

Karin Willquist, forskare på RISE och projektledare för MultiBio, förklarar att det som tidigare var ett problem i stället blir en resurs.

– Det här är en möjlighet att bidra till en effektivare användning av alternativa fiskfoder. Det finns ett starkt industriellt intresse för det.

Willquist menar också att projektet kan gynna samarbetet mellan bruken.

MultiBio finansieras av Vinnova och bygger på två tidigare forskningsprojekt som genomförts med finansiering från Energimyndigheten, Vinnova och Formas.

Artikeltaggar

BioteknikEnergimyndighetenKlimatNäringslivPaper ProvinceSkogsnäringVärmlands länVinnova

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.