Hoppa till huvudinnehållet

Laddar för mopedsommar

Publicerad:
Packmopedsturnén rullar igen. Göran Samuelsson har samlat ihop ett nytt gäng. I år är det Jenny Silver, Christina Kjellsson och Anders Lundin som följer med. Bandet består av  Dan Magnusson, Bengan Blomgren, Nikke Ström och Bengt Bygren.
Packmopedsturnén rullar igen. Göran Samuelsson har samlat ihop ett nytt gäng. I år är det Jenny Silver, Christina Kjellsson och Anders Lundin som följer med. Bandet består av Dan Magnusson, Bengan Blomgren, Nikke Ström och Bengt Bygren. Foto: Lisa Olaison

När de medverkande på årets Packmopedsturné under måndagen mötte media gav den kyliga senvintersolen en glimt av den sommar som väntar.

– Vi kör på samma moppar som vanligt! Jag har inte ens bytt strängar på gitarren. Men några nya låtar kommer jag med, säger Göran Samuelsson.

– Urvalet av artister har skett som vanligt, genom bananskal och en och annan stolpe in, skrattar Göran Samuelsson över en bit prinsesstårta i Segmons Folkets hus.

Det är här premiären för årets Packmopedsturné arrangeras den 5 juli. Nio konserter är planerade och gästartisterna är Jenny Silver, Christina Kjellsson och Anders Lundin. Husbandet utgörs av Dan Magnusson, Bengan Blomgren, Nikke Ström och Bengt Bygren.

– Det blir den 23:e turnén på 27 år det här.

1992 genomförde Samuelsson den första Packmopedsturnén som har visat sig vara en lika seglivad som populär värmländsk sommartradition.

– Jag har en brokig musikalisk bakgrund, säger Jenny Silver.

Jenny Silver är en av artisterna.
Jenny Silver är en av artisterna. Foto: Lisa Olaison

Hon har bland annat tolkat Monica Z, sjungit i dansband och varit med i Melodifestivalen.

– För mig är det intressant med kontraster. Så det här sammanhanget passar mig ypperligt, det är gränsöverskridande där artister och musiker kan mötas och häftiga saker kan uppstå i stunden.

Jenny Silver samarbetade under många år med Totta Näslund som var en flitig gäst på de tidiga packmopedsturnéerna. Det är också Näslunds musik hon nu väljer att fokusera på i sommar.

– Det känns fint att låna en del av Tottas repertoar till det här.

Christina Kjellsson och Anders Lundin firar den kommande turnén med tårta.
Christina Kjellsson och Anders Lundin firar den kommande turnén med tårta. Foto: Lisa Olaison

"En dröm"

Anders Lundin förknippas av många med rollen som programledare för Allsång på Skansen, Robinson och Melodifestivalen.

– Jag har haft stenkoll på den här turnén under många år, det har varit en dröm att hänga med!

Med ett brett leende beskriver han sin musik som "Bottenlöst sentimental".

– Jag har skrivit låtar långt innan jag blev programledare. För mig är låtskriveriet ett försöka tälja fram scener, händelser och skeenden i livet som andra kan känna igen sig i.

Hans fru är från Värmland så Anders Lundin spenderar en stor del av året här och är väl bekant med platserna längs turnén.

– Blir kul att testa mina låtar i det här sammanhanget.

Puch Dakota

Alla de tre gästartisterna är noviser i mopedsammanhang, men för Christina Kjellsson – som beskriver sin musik som adekvat musikalisk inramning till uttrycksfull text – är det här med mopeder speciellt.

– Innan jag fick nys om att vara med döpte jag mitt nya album till "Blå moped", förklarar hon.

– Som barn hade jag en blå moped. En Monark. Sedan dess har jag drömt om en blå Puch Dakota. Det är ju egentligen det enda man behöver.

Trummisen Dan Magnusson återvänder till Packmopedsturnén efter många års frånvaro. Till vardags spelar han tillsammans med med amerikanen Seasick Steve på de största festivalscenerna i Europa.

– Nu kommer jag tillbaka dit jag hör hemma! Det ska bli jäkligt kul att turnera i Värmland i sommar. Men först väntar en månads turné i Europa med Steve.

Jenny Silver och Dan Magnusson testar flaket.
Jenny Silver och Dan Magnusson testar flaket. Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

Dan MagnussonGöran SamuelssonMelodifestivalenMonica ZetterlundMusikNöje/KulturNyheterPackmopedsturnénSegmon

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.