Hoppa till huvudinnehållet

Hög tid för ett klimatsamtal med lokal prägel

Publicerad:
Klimatgänget har ofta framstått som en besserwisserklubb, dit vanliga människor inte har tillträde och där man snabbt blir utslängd, skriver Erik Huss och Mattias Goldmann.
Klimatgänget har ofta framstått som en besserwisserklubb, dit vanliga människor inte har tillträde och där man snabbt blir utslängd, skriver Erik Huss och Mattias Goldmann. Foto: Picasa

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Misslyckandet är till stora delar kommunikativt. Risken för ”två grader varmare” upplevs inte som särskilt hotfullt, eller kanske rentav skönt. Därtill är det svårt att ta till sig skillnaden mellan 1,5 och två eller tre grader; avgörande trösklar enligt många klimatforskare men svagt förankrade i människors vardag, skriver Erik Huss och Mattias Goldmann.

Misslyckandet är gigantiskt. Värmerekord, sinande brunnar och nödslakt. Våldsammare stormar, skyfall och översvämningar. Delar av vårt land har tekniskt sett inte ens haft någon vinter i år. Att detta kan bli det nya normala är ett oerhört misslyckande – eftersom vi känt till klimatförändringarna och dess orsaker så länge, så väl har vetat hur utsläppen minskas och så tydligt ser sidonyttorna med omställningen till förnybart och effektivt.

Misslyckandet är inte anonymt. Vi som engagerat oss mycket i klimatfrågan, som läst på mer och ägnat mer tid än andra har inte förmått skapa ett brett engagemang i klimatfrågan. Det finns segrar att fira, löften att hylla och överenskommelser att lyfta fram. Men det har varit för lite, för sent och för mycket av undantag som bekräftar regeln.

Misslyckandet är till stora delar kommunikativt. Risken för ”två grader varmare” upplevs inte som särskilt hotfullt, eller kanske rentav skönt. Därtill är det svårt att ta till sig skillnaden mellan 1,5 och två eller tre grader; avgörande trösklar enligt många klimatforskare men svagt förankrade i människors vardag.

Det som skulle engagera, berör inte. Beteendevetare och psykologer är eniga om vikten av identifikation; vi lockas när man visar upp någon som ser ut som vi – fast lite mer framgångsrik, har lite roligare, verkar tjäna lite mer, har lite fler kompisar. Undantaget är kampen för klimatet, där vi förväntas identifiera oss med en isbjörn – knappast bästa sättet att skapa identifikation.

Vi som engagerat oss mycket i klimatfrågan, som läst på mer och ägnat mer tid än andra har inte förmått skapa ett brett engagemang i klimatfrågan, skriver Erik Huss och Mattias Goldmann.
Vi som engagerat oss mycket i klimatfrågan, som läst på mer och ägnat mer tid än andra har inte förmått skapa ett brett engagemang i klimatfrågan, skriver Erik Huss och Mattias Goldmann.

Den uppoffring vi föreslår, är inte många beredda att göra. ”Byt livsstil, inte klimat” har varit klimatkampens mantra – men den som kämpat hårt för sin livsstil är knappast beredd att nu byta den mot en osäker klimatseger i framtiden. Inte heller är engagemanget för framtida generationer särskilt starkt – de är trots allt en ganska liten del av vår vardag. Därtill har klimatgänget ofta framstått som en besserwisserklubb, dit vanliga människor inte har tillträde och där man snabbt blir utslängd om man inte inser att det som var miljöklassat igår kan vara skuldbelagt idag.

Nu måste detta vara över. Vi byter fokus från uppoffringar för klimatet till att skydda det vi har och gillar mot klimatförändringarna. Tvågradersmålet översätts i konkreta bilder vi alla tyvärr känner igen. Symbolen är inte längre en helt annan art eller framtida generationer – utan vi själva – eftersom förändringarna sker här och nu. Nu blir klimatkampen inkluderande, och stimulerar alla att göra vad de kan. Just detta är syftet med Klimatinfo för Alla-turnén som den 16 mars kommer till Karlstad; alla ska kunna hitta sin ingång i klimatfrågan, både kunskapsmässigt och i hur man vill engagera sig, och alla ska kunna bidra till hur klimatarbetet förs framåt, lokalt, regionalt och nationellt. Tillsammans klarar vi utmaningen, klimatfrågan är allas!

Erik Huss

Klimatkommunikatör och Klimatinfo för Alla-turnéledare

Tankesmedjan Fores

Mattias Goldmann

VD för den gröna och liberala tankesmedjan Fores

Artikeltaggar

DebattForesKarlstadKlimatMattias Goldmann