Bubbel från Byrån: Pensionärshumor

Signerat
PUBLICERAD:
Pensionsmyndigheten förklarar att det Byrån skrev i sitt humorbetonade inlägg om det orangea kuvertet inte stämmer.
Foto: MAJA SUSLIN / TT
Genom sin replik uppvisar Pensionsmyndigheten en viss ängslighet inför en text med avsikten att vara roande. Nog för att skämt inte alltid framkallar skratt, men Byrån fruktar att roande alltför ofta får ge efter för oroande.

Brev till ledarsidan. Svar till Bubbel från Byrån (25/2)

Svenska Nyhetsbyrån skriver i ett ledarstick att ”Pensionsmyndigheten vill sluta skicka fysiska orangea kuvert eftersom många blir nervösa och oroliga över hur liten pension de kommer få”. Det är inte rätt. Istället är det precis tvärtom – vårt mål är att så många som möjligt ska förstå hur stor eller liten den totala pensionen blir. Vi vet att digitala utskick i högre utsträckning leder till att pensionssparare loggar in på vår webbplats, eller på minpension.se. Den som loggar in får en bild av hela sin framtida pension, inklusive tjänstepension. Det vill säga svaret på frågan ”vad får jag i total pension om jag fortsätter att jobba som nu?” Den bilden är den bästa för den som ska fatta beslut om sparande eller hur långt arbetslivet ska vara, och det är en bild vi aldrig kunnat presentera i orange kuvert. Vi bedömer att fler loggar in om det orange kuvertet blir digitalt som förval. Men den som ändå vill kommer alltid att kunna få sitt kuvert med vanlig post.

Sten Eriksson

Kommunikationschef, Pensionsmyndigheten

Pensionärshumor

SNB svarar: Pensionsmyndigheten förklarar att det Byrån skrev i sitt humorbetonade inlägg om det orangea kuvertet inte stämmer. Byrån tvivlar inte på myndighetens avsikt att ge alla en fullständig bild av deras pension – även den som inte förstått att kuvertet saknar vissa uppgifter. Genom sin replik uppvisar även Pensionsmyndigheten en viss ängslighet inför en text med avsikten att vara roande. Nog för att skämt inte alltid framkallar skratt, men Byrån fruktar att roande alltför ofta får ge efter för oroande.

Kapitalistisk beredskap

Svenska myndigheter får gång på gång kritik för sin bristande krisberedskap, samtidigt som många svenska hushåll, inte minst i större städer, ännu inte gjort i ordning ett förråd med förnödenheter för att klara sig vid en kris. Men nu har ett nätbaserat detaljhandelsföretag och en fabrikant tagit fram ett prepping-kit med bland annat snabbnudlar, bönor och potatismos som kan köras hem till den bekväme överlevaren. Kanske kan detta ge kapitalismkritiken om att tjäna pengar på katastrofer en mer positiv innebörd.

Svenska Nyhetsbyrån

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.