Stor dramatik när Expensive River vann

Publicerad:
Expensive River och Per Nilsson vann V75-7 efter stor dramatik. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Det blev hemmaseger i den sista V75-avdelningen på Färjestad när Per Nilsson vann med Karl O Johanssons Expensive River.

Men det var efter stor dramatik då målettan Fighting Joe diskades för trängning.

– Även om vi inte var först i mål är det en stor glädje som man känner, sa Nilsson.

V75-avslutningen på Färjestad blev en stor värmländsk framgång med tre hästar först i mål, men efter ett domarna sagt sitt var det bara två som fick behålla sin tätplacering.

Ronzon Face tog sig förbi Expensive River i spetskampen och Fighting Joe hamnade som femte häst på innerspår.

När favoriten Marvelous agerade märkligt från andra par utvändigt i den sista kurvan och bröt ut tappade han tempo och Expensive River fick fritt fram.

När Per Nilsson attackerade såg det som som att Karl O Johanssons häst skulle vinna enkelt men det dök upp ett hot bakifrån.

Tom Horpestads Fighting Joe kom loss och blixtrade förbi som en eventuell 76-oddsare. Det stannade nämligen vid en eventuell skräll för efter att domarna kollat länge på situationen när Fighting Joe kom loss på upploppet valde man att diska Årjängshästen.

– Även om vi inte var först i mål är det en stor glädje som man känner då hästen gjorde ett så fint lopp. Med favoriten i andra par utvändigt trodde jag inte att vi skulle få luckan, men när han bromsade till var det bara att smita ut. I det skedet trodde jag att vi skulle vara först i mål och jag blev lite snopen när vi blev passerade den sista biten. Men min häst hade pullat hårt under loppet och lagt bort en del krafter, sa Nilsson i segerintervjun.

Trodde inte på diskning

Därmed blev utdelningen på sju rätt 3 331 kronor. Hade Fighting Joe fått behålla segern hade det blivit 82 287 kronor.

Tom Horpestad om hur han upplevde loppet:

– Jag körde efter bästa möjliga placering, men i den sista kurvan såg jag att vi fick chansen att komma fram och jag hade att köra med. I det läget slarvade han med aktionen så jag koncentrerade mig på att hålla honom i trav. Han bröt lite utåt men jag kände att jag hade ett spår att köra i. Jag tyckte inte att det var så farligt. Det var dålig sikt men jag hade en feeling för att det hade gått bra. Jag var mer osäker på om vi var först i mål.

En V75-seger rök på domslutet. Dina tankar om det?

– Det är jättetråkigt. Ingen hade väntat sig att min häst skulle vinna loppet. Fighting Joe är en ärlig häst som alltid gör sitt bästa så det hade varit kanon att få vinna på V75. Ägaren har varit med och kämpat länge så det är surt men sådant man får ta.

Blev du förvånad när du hörde domarnas beslut?

– När det tog så lång tid trodde jag att det skulle gå bra för är de säkra på en diskning borde det gått snabbare.

“Uppfattade att vi var eniga“

Riksdomare vid V75-tävlingarna var Jan Törnqvist och det är han som uttalar sig för media om situationen.

– Diskningen beror på att Tom Horpestad flyttar på Örjan Kihlström. Genom det skaffar han sig en lucka och vinner loppet. Vi bedömer att Örjan får flytta ut för att Horpestad ska komma fram.

Det tog lång tid innan resultatet kom?

– Man vill vara riktigt säker innan man diskar någon. Man tittar på alla filmer man har för att göra bedömningen att han verkligen har vunnit fördel. Då får det ta den tid det tar, oavsett om man friar eller fäller, för att komma fram till rätt beslut. Vad enskilda domare sa och tyckte kan jag inte kommentera men som jag uppfattade det så var vi eniga.

Var det ett lätt beslut?

– Det är aldrig enkelt att diska någon utan man måste verkligen ha på fötterna, men med hjälp med domarfilmen tycker jag att vi kan styrka att Horpestad inte ska komma fram där.

On Track Piraten bollade med motståndet.
On Track Piraten bollade med motståndet. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Överlägsen pirat

Rikard N Skoglund tog en dubbel genom att vinna med Perfect Dynamite och On Track Piraten.

Den sistnämnde hade en bra uppgift på pappret men det kom tidigt i veckan upp moln på himlen när Lutfi Kolgjini aviserade svar med Target Kronos.

Så blev det också. Skoglund testade rejält för att få överta på den första långsidan men det blev ett svar.

– Det stod i alla tidningar att vi skulle hamna i dödens men jag sa till Hans R Strömberg att vi måste testa för ledningen för det kan inte stå i tidningen hur loppet blir kört och vem som vinner. Vi var tvungna att se om det stämde och jag har full respekt för att man vill köra i ledningen, det skulle bli tråkiga travlopp om favoriten alltid blev släppt till spets, sa Skoglund.

Därmed blev det ett lopp utvändigt om Target Kronos för On Track Piraten, men det spelade ingen som helst roll.

In i slutkurvan var Target Kronos slagen och på upploppet bara ökades On Track Piratens försprång. I segergesten vände sig Skoglund bakåt mot fältet, en gest för fri tolkning...

– Innan loppet var jag faktiskt helt övertygad om att vi även skulle vinna från dödens, men det är inget man går ut och säger. Han vann retfullt enkelt trots att de andra gjorde allt för att slå honom, sa Skoglund.

Perfect Dynamite med tränaren Ante Lisell och kusken Rikard N Skoglund.
Perfect Dynamite med tränaren Ante Lisell och kusken Rikard N Skoglund. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Den kladdiga banan på Färjestad påminde om den på Solvalla den 9 februari. Den dagen imponerade Perfect Dynamite stort och i V75-1 var det dags på nytt. Precis som i nämnda start på Solvalla öppnade Perfect Dynamite stabilt från spår två men inledningsvis fick Perfect Dynamite svar av Je t'Amie Explosive.

Att sitta utvändigt var dock inget som Rikard N Skoglund nöjde sig med utan pressade sig till ledningen efter ett knappt varv. Från den positionen tog sedan Ante Lisells häst en säker seger.

Artikeltaggar

FärjestadstravetKarl O JohanssonPer NilssonTom HorpestadTravV75

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare