Hoppa till huvudinnehållet

Länsstyrelsen upphäver beslut om detaljplan

Publicerad:
Gång- och cykelbron över Vrångsälven vid shoppingcentret anlades 2014 och blir kvar tills en ny permanent övergång är klar.
Gång- och cykelbron över Vrångsälven vid shoppingcentret anlades 2014 och blir kvar tills en ny permanent övergång är klar. Foto: AN-arkiv

I december i fjol antog kommunfullmäktige i Eda en ny detaljplan för Tallmon- Morast handelsområde. Nu har länsstyrelsen upphävt beslutet och kommunen måste revidera planen. Orsaken är att kommunen inte tagit tillräcklig hänsyn till strandskyddet enligt myndigheten.

– Vi har kommit överens om att vi kommer in med ett nytt förslag. Det är den snabbaste processen. Det är bara en smärre förändring som behövs, att exploatören inte bygger så strandnära, säger Jan-Erik Eriksson, verksamhetschef för kommunens samhällsbyggnadsavdelning.

Shoppingcentren

Detaljplanen har kommit till för att göra det möjligt att anlägga en lokalgata med vägbro och separat gång- och cykelväg mellan de två shoppingcentren vid Tallmon (södra) och Morast (norra).

Syftet är bland annat att avlasta riksväg 61. Besökare till båda shoppingcentren ska inte behöva åka ut på stora vägen, utan kunna använda lokalgatan för att ta sig emellan.

Detaljplanen godkänner också att de två shoppingcentren byggs samman med fler handelslokaler och en väderskyddad passage över Vrångsälven.

I januari i år beslutade länsstyrelsen att ta in planen för prövning, då man bedömde att det fanns anledning att tro att strandskyddet upphävts i strid med gällande bestämmelser.

Norra sidan

På södra sidan om Vrångsälven är området intill redan bebyggt och det finns anlagd parkmark. Men förutsättningarna norr om älven är annorlunda.

– På norra sidan är det naturmark i dag och man vill bygga väldigt nära vattnet. Man får nästan ingen strandzon kvar, säger Magnus Ahlstrand på Länsstyrelsen i Värmland.

Han berättar att man haft en dialog både med kommunen och Thon-gruppen angående detaljplanen och att man kommit överens om hur man ska gå vidare.

– Kommunen kan överklaga länsstyrelsens beslut till regeringen, men det tar lång tid. Vad jag förstår väljer man att inte göra det, utan reviderar planen istället.

Passage

Länsstyrelsen påpekade redan i sitt yttrande, i samband med granskningen av planen, de synpunkter som nu lett fram till att man upphävt kommunens antagande av detaljplanen.

Länsstyrelsen ansåg att det strandskyddade området behövde breddas för att få en tydlig passage för allmänheten och för att säkra livsvillkoren för djur- och växtlivet.

– Man får dra tillbaka byggrätten på norra sidan. Det är inga enorma ytor som försvinner, säger Magnus Ahlstrand.

Han menar att det går att fördela om ytorna inom planområdet så själva byggrätten inte behöver bli så mycket mindre.

Ny dialog

Kommunen hänvisade i sin tur till det gamla sågverket, och att området redan var taget i anspråk, eftersom det låg där. Och bedömde att passagen för allmänheten var tillräcklig. Men den förklaringen godtog inte länsstyrelsen som påpekade att sågverket stått öde länge och att allmänheten kan röra sig fritt i området i dag.

Kommunen valde ändå att anta planen som den var. Men när länsstyrelsen sen gick vidare och tog in detaljplanen för prövning tog en ny dialog vid.

Vad händer nu?

– Vi kommer att ta fram nya handlingar, det innebär i praktiken en ny plankarta, säger Elin Fredriksson, samhällsplanerare på Eda kommun.

Strandzonen kommer att breddas och byggrätten att flyttas lite längre norrut. Sen får kommunen anta detaljplanen igen med de nya förändringarna.

Artikeltaggar

CharlottenbergCharlottenbergs shoppingcenterDetaljplanerNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.