• idag
  14 juli
  14°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.8 mm
 • onsdag
  15 juli
  18°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   2.1 mm
 • torsdag
  16 juli
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  17 juli
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  18 juli
  22°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ta inte jäv med ro

Ledare
PUBLICERAD:
Wetterstrand kan le hela vägen till banken.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Såväl Wetterstrand som Lövin tycks vilja vifta undan anklagelserna om jäv förvånansvärt lättvindigt. Men det går inte att vara likgiltig inför så pass allvarliga anklagelser.

Det var i måndags som Miljöpartiets tidigare språkrör Maria Wetterstrand presenterade den statliga utredning hon har lett om mer biobränsle i flygindustrin. Flygbolagen skall förvänta sig tvingande åtgärder för att börja använda grönt flygbränsle.

Samma dag avslöjades det att Wetterstrand själv äger aktier för flera hundra tusen kronor i ett företag, Cortus Energy, som arbetar med att utveckla just biobränsle åt flyget – ett steg man tog under tiden som utredningen pågick. Inte bara det – Wetterstrand har till och med själv suttit i företagets styrelse under sin tid som utredare.

Det hela är faktiskt lika häpnadsväckande som det låter.

Vissa har dock försökt ton ned det hela. Wetterstrand själv ser ingen intressekonflikt, Miljö - och klimatminister Isabella Lövin ursäktar sig med att hon intet visste och anser det hela vara avgjort eftersom "Miljödepartementet har känt till Maria Wetterstrands engagemang och bedömt att det inte innebar jäv" (Aftonbladet 5/3).

Transparency International delar inte den bedömningen, utan säger genom sin svenska avdelnings ordförande Louise Brown att det är "en glasklar intressekonflikt". Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, har till DN (5/3) kommenterat att det kan röra sig om jäv, eftersom Wetterstrand enligt aktiebolagslagen har en skyldighet att verka för bolagets bästa.

Andra har påpekat att en utredare måste kunna ha andra uppdrag vid sidan av utredningen, och att det är naturligt att de som väljs till utredare sitter på flera stolar.

Visst är det förståeligt att många har uppdrag på flera håll eller tar på sig mer än endast ett enda nio-till-fem-jobb, om det nu så råkar vara av ekonomiska behov eller för att man gillar att ha många järn i elden eller vad det nu kan vara. Det innebär dock inte att alla tänkbara jobb, uppdrag och positioner är lämpliga att kombinera.

Det kan mycket väl vara så Wetterstrand med sin kompetens, sin kunskap inom området, och sitt kontaktnät generellt sett var lämplig som utredare. Det är nog ingen som ifrågasätter det.

Men en persons kompetens är inte i sig själv nog för att man skall vara lämplig för ett specifikt uppdrag. De goda egenskaper som man har kan tvärtom bli problematiska om de används på ett feltaktigt sätt, till exempel om någon som statlig utredare föreslår sådant som uppenbarligen kommer gynna den själv affärsmässigt. Det är därför reglerna som skall förhindra jäv finns. Det handlar i grunden om att saker och ting skall fungera på ett rättvist sätt.

Därom är väl förvisso alla överens. Men Wetterstrand tycks hantera frågan om hennes egna eventuella jäv med en förvånansvärt kylig nonchalans. Hon utesluter självsäkert att hon på något sätt skulle kunna ha varit jävig. Trots de uppenbara riskerna för partiskhet. Frågan intresserar henne bara som en "intellektuellt intressant diskussion", som hon uttryckte det i en intervju i Sveriges Radio. Så lättvindigt kan man alltså skjuta undan allvarliga anklagelser rörande en av de avgörande principerna för ett demokratiskt och rättvist samhälle.

Sedan presentationen av Wetterstrands utredning och avslöjandet av hennes kopplingar till Cortus Energy har företagets aktier snabbt skjutit i höjden. Oavsett hur den här skandalen slutar kommer Wetterstrand åtminstone att ha tjänat sig en liten hacka.

Men i takt med att värdet på Wetterstrands aktier ökar så minskar förtroendet för såväl henne, denna utredning, och i förlängningen regeringensförmåga att utnämna utredare.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.