Värmländska företag har stor potential att skapa tillväxt utanför Norden och Europa. Rätt kontakter kan vara avgörande och det finns många broar att bygga.
Sustainable Business Cleantech är ett treårigt projekt som startade i januari 2018 med syftet att bidra till bättre levnadsstandard i U-länder. Projekt drivs av Life Academy, en organisation som grundades i Karlstad i mitten av 90-talet. De arrangerar utbildningar inom hållbar utveckling och förmedlar affärskontakter i drygt 80 länder.
Bakgrunden till projektet är förstudien “Internationalisering och tillväxt bland företag med produkter och tjänster som bidrar till koldioxidsnål ekonomi” som finansierades av Tillväxtverket och Region Värmland.
Studien undersökte förutsättningarna hos företag i Värmland, Dalarna och Gävleborg som vill växa på marknaden i sydöstra Afrika.
Långsiktighet
I samband med projektet har representanter från Life Academy besökt och kartlagt sex afrikanska länder; Zambia, Zimbabwe, Mozambique, Tanzania, Kenya och Etiopien.
– Vi är öppna för att hjälpa värmländska företag med kontakter i fler länder, men just nu ligger vårt fokus på sydöstra Afrika, förklarar projektledaren Therese Rosenblad.
I stora drag går uppdraget går ut på att introducera potentiella affärspartners för varandra.
– Ju mer företaget kan definiera vad de har och vad de vill, desto lättare för oss är det att introducera dem. Kontakterna är våra vänner och vi är väldigt måna om att det ska bli ett långsiktigt samarbete, säger Therese Rosenblad.
Inledningsvis uppmuntrar Life Academy till digitala möten för att lära känna varandra. Resfria möten är ett sätt att bidra till minskade utsläpp, samtidigt som den personliga kontakten är en avgörande förutsättning. Therese Rosenblad och Patricia Edvardsson menar att när samarbetet har dragit i gång rent praktiskt är det mer motiverat att träffas på plats i det aktuella landet.
– Det handlar om social hållbarhet, att lära känna andra kulturer och ta reda på hur de jobbar. Det är det enda sättet att skapa verklig förståelse, säger Patricia Edvardsson, program manager.
Therese och Patricia tror att det finns många “mentala hinder” som gör att värmländska företag gärna vänder blickarna mot grannlandet Norge.
– Det är “safe”, menar Therese Rosenblad och fortsätter:
– Det behöver inte vara fel, men det kan finnas oanade möjligheter längre bort och vi vill öppna ett fönster.
Värmland kan möta behovet
Att sträva efter mångfald och jämställdhet är en betydande del i arbetet för social hållbarhet, enligt Patricia Edvardsson.
– Vi strävar hela tiden efter att engagera kvinnliga företagare. Det finns många kvinnor som inte syns. Kvinnor är viktiga för att skapa mångfald, säger Patricia Edvardsson.
– Hälften av våra kontakter är kvinnor, säger Therese Rosenblad.
Hon förklarar att det ska vara lika naturligt att introducera både män och kvinnor, att det är viktigt att främst utgå från kompetens, behov och vad personen eller företaget kan erbjuda.
– Behovet ser väldigt olika ut i olika länder, men behovet av förnybar energi är stort. Vi behöver till exempel hitta alternativ till att elda med ved, säger Therese Rosenblad och menar att det finns många företag i Värmland som kan möta behovet på tillväxtmarknaden.
– Vi uppmuntrar till allt som bidrar till positiva effekter på klimatet, säger Patricia Edvardsson.