”Det är vi män som måste rannsaka oss själva”

Innebandy
PUBLICERAD:
TV- och radioprofilen Lasse Granqvist medverkar i utbildningsmaterialet som ska öka jämställdheten i Idrottsvärmland. Här tillsammans med Camilla Olsson, kanslichef på Värmlands Innebandyförbund.
Foto: Privat
Sju av tio barn- och ungdomsträningar inom värmländsk idrott leds av män. Det vill Värmlands Innebandyförbund och Värmlandsidrotten ändra på. Satsningen FiftyFifty ska göra så att jämställdhetsfrågan går från ord till handling.

Det är Värmlands Innebandyförbund som tillsammans med Värmlandsidrotten tagit fram en ny digital utbildning som fått namnet FiftyFifty. Under våren kommer ett antal värmländska föreningar att testa konceptet och i höst kommer utbildningen att öppnas för alla föreningar som är intresserade.

– Vi vill gå från ord till handling i jämställdhetsfrågan. FiftyFifty inspirerar och sprider kunskap om jämställdhet inom idrotten. Vi hoppas och tror att upplägget med en webbutbildning gör att vi kan nå ännu fler föreningar och det är väldigt roligt att vi i Värmland har tagit fram något som är tänkt att sedan användas även på nationell nivå, säger Camilla Olsson, kanslichef för Värmlands Innebandyförbund, i ett pressmeddelande.

Utbildningen består av sex digitala lektioner där fakta blandas med diskussion. Fokus är att föreningen ska fundera över vad den skulle vinna på att bli mer jämställd.

I utbildningsmaterialet finns ett antal idrottsprofiler, mest män, som delar med sig av sina tankar och erfarenheter på ämnet. Bland annat medverkar Lasse Granqvist och svenska friidrottens generalsekreterare Stefan Olsson.

– Det är ett medvetet val att vi har använt oss av flest manliga inspiratörer. Det är vi män som måste rannsaka oss själva och vara ledande i att bryta upp befintliga strukturer. Annars kommer vi ingenstans i jämställdhetsfrågan, säger Björn Adolfsson, idrottskonsulent vid Värmlandsidrotten.

I ett första steg är det innebandyföreningar som kommer att genomgå utbildningen men i förlängningen är tanken att alla idrotter ska kunna ta del av satsningen.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.